SPIDER-MAN: HOMECOMING

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jon Watts
I rollerna: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-05

Ännu en reboot av Spider-Man kanske det finns några som suckar? Om så är fallet så vänd den sura minen uppochner för denna berättelse om en väldigt ung ”Spidey” känns fräsch och full av fart fastän vi har sett superhjälten och hans värld i andra versioner. Tom Holland passar perfekt som Spider-Man och balanserar rollfigurens nördighet, uppsluppenhet och coolhet på härliga sätt medan Michael Keaton bidrar med tyngd i rollen som huvudskurken Vulture. Donald Glover, Marisa Tomei, Jacob Batalon och Zendaya står för intressanta insatser men allra roligast att se i den stora skådespelarensemblen är Robert Downey Jr., Jon Favreau och Chris Evans, de två förstnämnda har större roller som Tony Stark/Iron Man och Happy Hogan medan Evans bidrag är mer åt cameo-hållet (vänta på scenen efter eftertexterna för ett skratt med hans Steve Rogers/Captain America).

När vi är inne på de sistnämnda skådespelarna och deras ikoniska rollfigurer så hittar vi en av de stora anledningarna varför denna nya version av Spider-Man är så kul, nämligen för att rollfiguren nu är införlivad i Marvels filmuniversum trots att rättigheterna till karaktären tillhör Columbia Pictures (resultatet av en deal med Marvel som såg Tom Hollanders Spider-Man introduceras i Captain America: Civil War). Detta gör att Spider-Mans universum öppnas upp på ett helt annat sätt än i tidigare filmer om/med rollfiguren med fler chanser till skärningspunkter med Spider-Man-mytologin från serietidningarna, som filmen förhåller sig vördnadsfullt till samtidigt som den går sin egen väg med rollfiguren och hans värld.

Regissören Jon Watts (Cop Car) imponerar med både innovativa action-scener, t.ex. den som utspelar sig vid Washington Monument, och finstämd personregi. Spider-Man: Homecoming lyckas med konststycket att både hålla det intimt småskaligt, med en historia som känns unik för rollfiguren i fokus, och grandiost storslaget, genom att införliva Spidey i de övergripande händelserna i MCU (Marvel Cinematic Universe), i en spännande och rolig film som är underhållande frän första till sista stund.

skriven 2017-07-05

print

Våra samarbetspartners