JOHN FOGERTY, Mölleplatsen, Malmö den 30 juni 2017

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Malmö visade sig väl inte från sin bästa sida denna sista dag i juni med en hel dags hällregnande men vem brydde sig när kring 8000 mer eller mindre blöta själar samlades kring den gamla Möllan utanför Malmöhus Slott för att få en inblick i en tid som flytt.

Temat var 1969

John Fogerty var ju som alla vet den kreativa kraften i legendariska CCR (Creedance Clearwater Revival) bandet som trots deras blott 5 år långa karriär (1967-1972) kom att forma rockmusikens utvecklingen fram till vår tid. Tror ingen någonsin hört någon bartrubadur inte köra någon CCR-cover. Efter bandets splittring har tyvärr för mycket krut bränts i domstolar men John har ändå lyckats leverera ett par lysande soloalbum. Vad många glömmer är att CCR var ett av banden som spelade på den legendariska Woodstock-festivalen 1969. Vidare under 1969 hann CCR även med att släppa tre album så att denna turné kallas för 1969 kanske inte är så konstigt.

Långa köer försenade spelningen

Det dåliga vädret gjorde nog att delar av publiken kom lite senare och därmed skapades en hel del flaskhalsar vid publikinsläppet vilket bandet tydligen märkt och lät meddela att konserten först börjar när alla kommit på plats. När väl den 72-årige Fogerty äntligen stod på scen rockades det så det stod härliga till. Snacket mellan låtarna handlade mycket om dess tillkomst samt anekdoter kring tiden då de skrevs även upplevelserna om Woodstockfestivalen beskrevs. Förövrigt började ju konserten med ett retroperspektivt collage i ljud och bild om 1969. Hitparaden var lång och den började med Born on the Bayou och slutade med Proud Mary däremellan bjöds det även på en del solo material som The Old Man Down the Road, lite dragspels solo, en underbar gitarrduett med sonen Shane i Lodi, munspel och ett brutalt trumsolo av Kenny Aronoff under Keep On Chooglin’.

En riktigt lyckade kväll till slut och att sen regnet mer eller mindre slutat var bara ett plus i kanten.

Foto: Michael Lindström

skriven 2017-07-01

print

Våra samarbetspartners