SÅ LÄNGE HJÄRTAT KAN SLÅ (Réparer les vivants)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Katell Quillévéré
I rollerna: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners, Kool Shen

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-06-30

Adaptionen av romanen Att hela de levande fungerar inte helt i detta drama om en hjärtdonation. Filmen är full av intressanta skådespelare, t.ex. Anne Dorval, Tahar Rahim och Emmanuelle Seigner, som gör fina insatser, tyvärr får vi aldrig riktigt chansen att lära känna deras rollfigurer på betydande sätt.

Filmens struktur gör att berättandet känns upphackat, vi får först följa den unge man som kommer att bli donator och sedan kvinnan som är möjlig mottagare. Däremellan får vi små inblickar i föräldrars, flickvänners, familjs, läkares och sjuksköterskors kopplingar till hjärtat i fokus. Filmen känns ibland som en propagandafilm för organdonation med scenerna på operationsbordet, som ingående visar hur kroppar öppnas och hjärtat hanteras, som instruktionsfilmer för blivande sjukhuspersonal, kliniska och utan känsla.

Det är när Så länge hjärtat kan slå tar sig tid att gräva djupare i rollfigurernas liv, som t.ex. när vi i en tillbakablick får följa hjärtdonatorns första möte med sin flickvän, som filmen höjer sig men tyvärr händer detta för sällan. Som helhet så blir Så länge hjärtat kan slå till en tekniskt skicklig men deprimerande övning i att visa upp alla led i organdonationskedjan.

skriven 2017-06-30

print

Våra samarbetspartners