DOLDA TILLGÅNGAR – Den sanna historien om kvinnorna som vann rymdkapplöpningen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dolda tillgångar – Hidden Figures / Släpps på streaming, digitalt köp, DVD, BD & UHD den 26/6

“Hidden Figures” is a subtle and powerful work of counter-history”
– New Yorker –

“It takes the combined power of Taraji P. Henson, Octavia Spencer and Janelle Monáe to make math a joy like it never was in high school.”
– USA Today

Flerfaldigt Oscar-nominerade ”Dolda tillgångar” är den sanna berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson – tre afroamerikanska matematiker som spelade en viktig roll i NASA:s rymdprogram och dess framgångar på 50- och 60-talet, men som till stor del utelämnades ur historieböckerna.

Den 12 april 1961 vann Sovjetunionen den första viktiga milstolpen i rymdkapplöpningen mot USA när kosmonauten Jurij Gagarin blev den första människan i rymden. Kampen om makten i rymden mellan de två kalla kriget-rivalerna var febril. Bara 23 dagar senare – den 5 maj 1961 – blev Alan B. Shepard förste amerikan i rymden. Rymdfärderna fortsatte och de amerikanska astronauterna blev hjältar som firades världen över: John Glenn, Gus Grissom, Neil Armstrong, Buzz Aldrin m fl.

Vad ingen eller få visste var att bakom kulisserna i Langley Memorial Aeronautical Laboratory i Virginia jobbade hundratals kvinnor som mänskliga räknemaskiner (”human computers”). På grund av segregationslagar – de så kallade Jim Crow-lagarna som kom till i många sydstater efter att slaveriet hade avskaffats – hölls de svarta kvinnorna åtskilda från övriga i ett separat område.

”Computers in skirts”
Tre av dessa kvinnor var Johnson, Vaughan och Jackson som i filmen spelas av Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monáe. De kallades ”computers in skirts” och det var deras noggranna uträkningar som hjälpte USA att komma ikapp i rymdkapplöpningen och skjuta upp John Glenn i omloppsbana runt Jorden. Johnson var en så enastående matematiker att John Glenn själv bad henne att kontrollräkna den komplicerade raketbanan som kalkylerats av en dator innan uppskjutningen av Friendship 7 1962.

För oss är det nästan ogreppbart vilka förhållanden dess kvinnor arbetade under: De var bland annat tvungna att använda separat toaletter för färgade, de fick inte använda cyklarna som fanns för att ta sig mellan byggnaderna på det gigantiska laboratorieområdet, de fick inte ta kaffe ur samma kaffebryggare som vita. Här kan du se en mycket gripande scen när Katherine Johnson, spelad av Taraji P. Henson, får en utskällning för att hon varit borta från sin plats i 40 minuter – den tid det tog henne att ta sig till de färgades toalett, uträtta sina behov, och tillbaka igen:

”Dolda tillgångar” var Oscar-nominerad som Bästa film, Bästa kvinnliga biroll, Bästa manus från en förlaga och Golden Globe-nominerad som Bästa film. Den är baserad på Margot Lee Shetterlys bok med samma titel.

Produktionsinfo:
Regi: Theodore Melfi
I rollerna: Tarjai P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons m fl
Genre: Drama
Speltid: 2 tim 7 min
Produktionsår: 2016
Ålder: 7 år

Extramaterial DVD: No Limits − The Life of Katherine Johnson • Moving the Decimal − Honoring Katherine Johnson • Hidden Figures: Filming in Georgia • Gallery • Audio Commentary by Director Theodore Melf and Taraji P. Henson

Extramaterial UHD & Blu-ray: It All Adds Up: The Making of Hidden Figures: No Limits – The Life of Katherine Johnson • The Right People for the Job • Recreating an Era • A Spiritual Journey – The Music of the Film • Moving the Decimal – Honoring Katherine Johnson • Deleted Scenes • Filming in Georgia • Audio Commentary by Director Theodore Melfi and Taraji P. Henson • Gallery

© Twentieth Century Fox HE

print

Våra samarbetspartners