THE EYES OF MY MOTHER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svartvit arthouseskräck, USA 2016
Regi: Nicolas Pesce
I rollerna: Kika Magalhaes, Will Brill, Olivia Bond, Joey Curtis-Green, Flora Diaz
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FYRA

I min recension av THE VOID skrev jag att jag skulle skriva om en annan film som, till skillnad från THE VOID, inte bleknat i mitt minne. THE EYES OF MY MOTHER är den filmen.

Kombinationen arthouse och skräck brukar sällan funka. Än mindre svartvit arthouse och skräck. Den typen av film brukar oftast bli pretentiös, tråkig och ospännande – om än uppskattad av en publik som inte gillar riktiga skräckfilmer.

Men här har vi en svartvit arthouse-skräckis som är riktigt, riktigt bra. Skriven och regisserad av Nicolas Pesce, som är född 1990 – jösses, det är bara en påg som gjort den här.

I ett hus mitt ute i ingenstans bor ett par med sina lilla dotter Francisca. Modern berättar ofta om när hon arbetade som kirurg hemma i Portugal. En dag när fadern inte är hemma, dyker det upp en ond man som mördar modern, bara för att han tycker det känns så underbart att döda. Sedan kommer fadern hem, och …
… Jag konstaterar att det är omöjligt att redogöra för handlingen utan att spoila allt. Men: filmen är indelad i tre kapitel. Francisca blir vuxen och bor kvar på gården. Hon söker närhet – och ägnar sig åt de mest bisarra, otäcka saker i huset.

THE EYES OF MY MOTHER är en lågmäld film; tempot är långsamt, men scenerna är perfekt avvägda, vilket gör filmen effektiv och mardrömslik. Den varar bara en timme och tretton minuter, vilket är en perfekt spellängd för det filmen berättar – ytterligare tjugo minuter hade kunnat göra den seg och småtrist.
Filmfotot är väldigt bra – och för en gångs skull har man fått till ett väl fungerande och logiskt slut, något som är ovanligt i modern skräckfilm.

Det är lite American Gothic över det här – men Pesces film känns inte amerikansk. Den liknar snarare något från valfri öststat. Fast det beror kanske på det svartvita fotot.
Hur som helst: THE EYES OF MY MOTHER är en överraskande bra film. Udda och fascinerande.

Skriven 2017-06-17

print

Våra samarbetspartners