INTE HELA VÄRLDEN? (Juste la fin du monde)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Xavier Dolan
I rollerna: Natalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-05-26

Xavier Dolan är den unge auteuren som gjort sig ett namn på att göra filmer om komplexa relationer som per definition också kräver en del fokus av sin publik. Den slitna klyschan säger ju som bekant att den som engagerar sig blir rikligt belönad. Inte hela världen? har dock fått mottaga både vin och vatten på det internationella planet. För egen del placerar jag mig lite motvilligt i mitten mellan avsevärt gnäll och ovillkorligt rosande. Varför, underar måhända vän av ordning. Tja, förmodligen för att Inte hela världen? lyckas krypa under skinnet och berör på samma sätt som, låt säga Dolans förrförra film Tom at the Farm trots stora känslor och starkt agerande.

Dramatikern Louis har inte varit hemma i sin barndomshåla på dussinet år, men nu händer det. Den förlorade sonen har nämligen något att berätta: han ska dö snart. Louis försöker hitta det rätta tillfället att avslöja den sorgliga nyheten för sina nära och kära, men hans uppskruvade mor, den pårökta lillaystern, storebrorsan med en elakartad bitterhet i varje replik och dennes kuvade fru gör en redan svår situation närmast hopplös.

På många sätt framstå Inte hela världen? som en art housevaiant av Hollywoods minigenre dysfunktionella familjen på återträff. I normala fall hade detta varit ett plus i min bok, jag uppskattar mixen av djup, vass humor och träffsäkra sarkasmer, som amerkanerna brukar ta till när de ska belysa konflikterna och ta dem vidare. Fast gudarna ska veta att Dolan inte ser humorn som något användbart i sina filmer, han vill hålla allvaret levande fullt ut. Problemet är bara att den unge kanadensaren inte tycks ha vetat hur han ska gå vidare bortom de passionerade känsloyttringarna den här gången. Dessvärre.

2017-05-24

print

Våra samarbetspartners