IN THIS CORNER OF THE WORLD (Kono sekai no katasumi ni)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Sunao Katabuchi
Originalröster: Rena Nounen, Shusaku, Natsuki Inaba

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-05-26

Lyssna upp alla som älskar klassikern Grave of the Fireflies från 1988 för den har många likheter med denna utmärkta film om livet på den japanska landsbygden under andra världskriget. Med det sagt så är In This Corner of the World sin egen film med en visionär blick som engagerar och gör den unik. Filmen leker med att publiken vet vilka hemskheter som komma skall i och med atombomben när vi får följa en ung kvinna i Hiroshima-trakten.

Animeringen i filmen är charmerande och full av underbara detaljer som suger in oss i berättelsen. Storystrukturen och tempot i ploten är välavvägt och ger utrymme både för små vardagshändelser, ömma och subtila kärleksförklaringar och omstörtande förändringar, som får konsekvenser för resten av rollfigurernas liv och det samhälle de lever i. Under speltidens gång så får vi verkligen lära känna rollfigurerna på personliga sätt samtidigt som filmen berättar om historiska skeenden och hur de påverkar den lilla människan.

Animeringen har likheter med Studio Ghibli och inkorporerar huvudrollfigurens intresse för teckning på snygga och smarta sätt. Som helhet så excellerar In This Corner of the World på de flesta plan och underhåller på spännande, roliga och intressanta sätt med vackert poetiskt bildspråk och engagerande historia. När jag lämnar biografen så har jag både skrattat och gråtit och känner mig, trots de många sorgerna som jag genom filmen har fått uppleva, upplyft av berättelsens hopp och varma mänsklighet.

2017-05-26

print

Våra samarbetspartners