SAM WAS HERE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Upplösningsbefriad thrillerskräck, Frankrike/USA 2016
Regi: Christophe Deroo
I rollerna: Rusty Joiner, Sigrid La Chapelle, Rhoda Pell, Hassan Galedary,
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TRE

Den fransk-amerikanska skräckthrillern SAM WAS HERE, i regi av Christophe Deroo, är en film som fått en hel del att bli vansinniga. Jag noterar att många, väldigt många, verkligen hatar den här filmen. Skälet därtill är framflör allt dess slut – eller snarare dess brist på slut. SAM WAS HERE är nämligen ännu en sådan där film i vilken upphovsmännen inte kom på något bra slut, och istället låter det hela mynna  ut i ett stort, fett frågetecken. Och som alltid är detta en slapp väg att gå. Om man inte kommer på ett bra slut – vänta med att göra filmen tills någon tänker till ett par varv till och faktiskt kommer på ett slut!
Men.

Om man nu innan man börjar titta på denna ganska korta (ca 75 minuter) film är medveten om att ingenting förklaras på det abrupta slutet, och bestämmer sig för att ha överseende med detta, då kan man ha hyfsat stort utbyte av SAM WAS HERE.
Rusty Joiner spelar Sam, en försäljare som kör omkring mellan små hålor i Mojave-öknen. Han är ganska misslyckad som försäljare, och värre blir det när han inser att något är fruktansvärt fel. Han hamnar i ett samhälle som verkar vara helt övergivet. På radion efterlyser de en barnmördare – och till sin fasa upptäcker Sam att någon har påstått att det är han som är mördaren. När det väl dyker upp några människor, är de ute efter att ta livet av Sam, som måste fly för sitt liv.

Fram till det icke existerande slutet är SAM WAS HERE en ganska intensiv och spännande film. Detta tack vare en robust insats av Joiner i huvudrollen, men framför allt på grund av ett makalöst snyggt filmfoto och otroligt bra filmmusik; syntslingor som för tankarna till John Carpenter.

Självklart vore det önskvärt om den gode Deroo lyckats avsluta sin film på ett tillfredställande sätt, men det här är utmärkt i ungefär en timme, och ibland är det tillräckligt.

skriven 2017-05-25

print

Våra samarbetspartners