PIRATES OF THE CARIBBEAN: SALAZAR´S REVENGE (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Joachim Rønning och Espen Sandberg
I rollerna: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-05-24

När inte mycket annat går hem är det lika bra att återvända till det säkraste kortet i leken. Se bara på Johnny Depp, som nu åter smått ruitnmässigt iklätt sig rollen som Jack Sparrow, samtidigt som omfånget på projektet som helhet föga förvånande är större och dyrare än någonsin tidigare. Frågan är bara hur nödvändig denna ”femma” egentligen är. Jag kan uppleva att franschisen trampar vatten den här gången trots att manusförfattaren Jeff Nathanson nästan maniskt kastat in alla trådar, ingredienser och karaktärer han kunnat för att hålla ångan uppe.

När vi nu får möta Jack igen är dekisstatusen huggen i sten. Ständigt packad med ett skrotfärdigt skepp på torra land och ett manskap i upprorsstämning utgör inte direkt några förutsättningar för ett gott piratliv. Samtidigt har Will Turners vuxne son Harry en plan för att göra pappan fri från sin förbannelse och tillvaro som levande död fånge på Den flygande holländaren på havets botten. Kring detta vävs sedan handlingstrådar där Jacks gamle ärkefiende Barbossa, hämndlystne döingen Kapten Salazar och den unga häxstämplade astronomen Carina Smyth bidrar till att komplicera historien ytterligare.

Att hävda att både handling och helhet är fullmatad och för den delen, överlastad är knappast någon överdrift, men någonstans måste jag också erkänna att det hela trots allt hänger samman hyfsat. Inte alldeles förutsägbart är det heller. När allt är över är dock det bestående intrycket att man fått sig serverad en anrättning av modellen för mycket av det goda.

Ingen skugga ska dock falla över norska regiduon Joachim Rønning och Espen Sandberg. De visade redan med sin Kon Tikifilm att de kan skapa ett storskaligt Hollywoodäventyr, och här hanterar de alla de enorma actionsekvenserna med bravur. Filmen hade dock mått bra av en aning mer dialog och karaktärsuppbyggnad för att undvika känslan av att det är en temaåktur på Disneyland man löst biljett till.

Fast ändå, i egenskap av popcornartad sommarmatiné för alla äventyrstörstande är det här ändå trots allt stabil underhållning. Samtidigt är det allt tur att karaktärsskådespelarna Geoffrey Rush och Javier Bardem samt unga Kaya Scodelario i sin klokt självständiga vetenskapsroll finns med och överröstar oväsendet ibland. Annars hade det blivit om inte olidligt, så i alla fall jobbigt i onödan.

skriven 2017-05-23

print

Våra samarbetspartners