HALVDAN VIKING blir film med Peter Haber

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Familjeäventyret HALVDAN VIKING blir film med Peter Haber i en av huvudrollerna. Det tillkännagavs vid en presskonferens i Cannes idag. För manus och regi svarar Gustaf Åkerblom, som tidigare regisserat publikframgången ”Sune i fjällen”.

HALVDAN VIKING är fritt baserad på Martin Widmarks populära böcker om vikingapojken Halvdan.

Manusförfattare och regissör Gustaf Åkerblom som regisserade ”Sune i fjällen”, en av 2014 års mest sedda svenska biofilmer, säger:
”Halvdan Viking är en storslagen, spännande och varm historia, som lockar till många skratt men också till en och annan tår. Men framförallt är det en historia om vänskapen mellan Halvdan och Meia, som blir vänner mot alla odds.”

Peter Haber spelar smeden Björn, som tar hand om Halvdan efter att hans pappa gett sig ut på plundringsfärd. Bland hans många filmer kan nämnas Beck-filmerna (1997-2016), ”Män som hatar kvinnor” (2009), ”Tomten är far till alla barnen” (1999) och ”Sunes sommar” (1993). På senare tid har Peter Haber även rönt stora kritiker- och publikframgångar i Tyskland.

Peter Haber säger:
”Jag ser fram emot att kliva in i Halvdan Vikings värld. Även om berättelsen är förlagd till vikingatiden skulle den lika gärna kunna utspelas idag. Halvdan och Meia lär sig att det som är främmande inte behöver vara farligt och att en vän kan finnas där du minst anar. Något som vi alla borde ta till oss.”

I rollen som Halvdan Viking återfinns filmdebuterande Vilgot Hedtjärn och i rollen som Meia ses Ellinea Siambalis, som tidigare medverkat i Viaplays julkalender ”Det stora experimentet” (2016) och i SVT Barnkanalens ”Agenterna”.

Producent Jessica Ask säger:
”Det ska bli spännande att ta sig an Halvdan Viking och få skapa alla dessa fantastiska miljöer och scenografibyggen! Jag fastnade direkt för den universella historien om vänskap och att våga tro på sig själv, full av äventyr, humor och en smula vikingatid. Jag är tacksam över att Martin Widmark låter oss ta hand om hans fina karaktärer och skapa vår egen berättelse på vita duken.”

Martin Widmark är en av Sveriges mest kända barn- och ungdomsförfattare. Hans populära bokserie om LasseMajas detektivbyrå har rönt stora framgångar både som filmer och julkalender.

Bakom kameran märks bland andra Oscarsnominerade mask-duon Eva von Bahr & Love Larsson (”En man som heter Ove”, 2015, “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, 2013), fotograf Peter Mokrosinski (”En underbar jävla jul”, 2015, ”Flickan som lekte med elden”, 2009, ”Luftslottet som sprängdes”, 2009), scenograf Pernilla Olsson (”Dom över död man”, 2012), kostymör Kicki Ilander (”Den allvarsamma leken”, 2016) och klippare Fredrik Morheden (”En man som heter Ove”, 2015). Exekutiv producent är Magdalena Jangard.

Filmen produceras av Jessica Ask för Anagram Sverige AB i samproduktion med Film i Väst, SF Studios, TV4 och med stöd av Svenska Filminstitutet (konsulent Calle Marthin) och Nordisk Film och TV Fond.

Distribution: SF Studios

Filmen spelas in i Västra Götaland under perioden augusti – september och har planerad biopremiär vintern 2018.

Om filmen
Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn efter att hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen “riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar en vän. I närheten av Östbyn ligger Västbyn. De båda byarna har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas och det är förbjudet att befinna sig på fel sida av älven som delar de två byarna.

En dag i skogen möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det som krävs utan att ta till vapen?

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners