AMY GENTRY – Ny bok “Andras döttrar”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Debuterar med psykologisk spänningsroman

Med avstamp i ett verkligt, kusligt och uppmärksammat kidnappningsfall från 2002 samt ett brinnande intresse för utsatta kvinnor blir Andras döttrar mötet mellan de oerhört brutala öden som tyvärr drabbar människor och de omskakande vändningar som bara en riktigt vass författare kan konstruera.

När Julie är 13 år blir hon bortförd från sitt hem. Familjen behåller trots allt hoppet om att hon en dag ska komma tillbaka. En kväll många år senare ringer det på dörren. Den unga kvinnan utanför presenterar sig som Julie, men snart börjar Julies mamma tvivla på om flickan verkligen är deras försvunna dotter. Hon försöker att förtränga sina känslor men det går inte och när hon blir kontaktad av en privatdetektiv som intresserat sig för ärendet börjar ett smärtsamt sökande efter sanningen.

”Gentrys debutroman är så drabbande att det är mycket möjligt att du börjar ifrågasätta sin egen familjs historia när du läser den.” Entertainment Weekly.

Att denna rappa bladvändare med överraskande vändningar och intensiv spänning ändå lyckas grunda sig så pass hårt att dina egna relationer och föreställningar kan kastas omkull är ingen slump. Sällan går författare in så pass mycket för det de skriver om som debutanten Amy Gentry – som delvis baserat sin roman Andras döttrar på fallet Elizabeth Smart, den fjortonåriga flicka som kidnappades i sitt hem i Utah 2002. Med ett så pass eggande grundmaterial att inspireras av är det inte konstigt att Andras döttrar kallats för ”ett måste” (Marie-Claire), ”fascinerande” (The Seattle Times) och ”en stark entré i kriminallitteraturens värld” (MysteryPeople).

Men det är inte bara Elizabeth Smarts skräckinjagande historia som gör Andras döttrar till vad den är. Amy Gentry har praktiserat på både natthärbärgen och kvinnojourer för att ge denna thriller ett sällan skådat psykologiskt djup, med en tankeväckande inblick i utsatta kvinnors situation. Så i den korsklippta berättelsen – om en inte helt okomplicerad mor- och dotterrelation där den förra letar efter sanningen och den senare (trettonåringen) driver runt helt ensam i ett gigantiskt USA – lyckas detaljerade karaktärsporträtt målas fram. Inblicken läsaren får i huvudpersonernas inre liv har prisats från flera håll och Andras döttrar är som skräddarsydd för de med nerver nog att klara av spänning och osäkerhet enda in i det sista.

Om författaren
Amy Gentry är författare men också kulturkritiker, bokrecensent och ett språkligt ess i och med sin doktorsexamen i engelska. Hennes engagemang för kvinnor är tydligt – hon har bland annat nyligen släppt en biografi om den kvinnliga soloartisten Tori Amos. Bor gör hon i Houston, Texas – just där Andras döttrar utspelar sig.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners