KENNY WAYNE SHEPHERD BAND släpper nytt album!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 21:a juli släpper Kenny Wayne Shepherd Band sitt nya album Lay It On Down på Provogue records (Joe Bonamassa, Beth Hart, Walter Trout, Eric Gales)

Vi skriver 2017 och Kenny Wayne Shepherd går oförtrutet framåt och beviset är hans nya platta Lay It On Down. Som den hängivna hot rodder han är så har hans musikkarriär ingen backväxel. Utmärkelser, hyllningar och försäljningssuccéer fladdrar snabbt förbi och försvinner i backspegeln. För denna musiker blickar bara framåt mot nästa utmaning, nya låtar, publiken som otåligt stampar i spellokalens golv. “Vi utvecklas fortfarande utan att stagnera,” noterar Kenny Wayne Shepherd. “Varje album representerar den fas i livet jag just då genomgår. Som ett kapitel i en bok.”

Då bandet i januari i år begav sig till Echophone Studio i Shreveport i Lousiana var ambitionen att spela in de bästa låtarna någonsin i Shepherds karriär. Varken mer eller mindre. “Idén med albumet,” berättar Sheperd, “var att jag ville lägga tyngden på låtskrivandet och låtarna i sig. Skrivarprocessen, musiken och texten, allt skulle hålla ihop.”

Lay It On Down innehåller hela färgskalan med låtar som kommer att älskas av hans äldre fans och låtar som kommer att överraska och skaffa honom nya. “Baby Got Gone, Ride Of Your Life och Down For Love är låtar som många kanske förväntar sig att höra från mig och bandet. Blixtrande gitarrer, rockiga grooves med mycket attityd,” förklarar han. “Men den här gången ville jag få till ett mer varierat album med mer dynamik och variation. Så t ex Nothing But The Night är något helt annorlunda än vad vi vanligtvis gör. Den är rätt rökig, mystisk med tunga vibbar.”

Samtidigt som plattan beskriver var Kenny Wayne Shepherd befinner sig här och nu finns det låtar som Louisiana Rain som tittar tillbaka på vägen som lett honom hit. “Den låten är väldigt personlig,” instämmer han. “ Den är skriven ur mitt perspektiv och mina upplevelser. Vart jag än reser ut i världen så drar någonting mig tillbaka till Louisiana. Det kommer alltid vara mitt hem.”

De första kapitlen i Shepherds liv gav en indikation om vart det pekade. Familjens vinylsamling, upplevelsen av mötet med Stevie Ray Vaughan, den inte helt perfekta gitarren, scendebuten vid 13-år, skivkontrakt vid 16 och en miljonsäljande debutplatta Ledbetter Heights (1995) som grundlade hans renommé som själfull gitarrist och begåvad låtskrivare. T o m när hysterin var som värst med singlar som Déjà Voodoo och Blue On Black på den amerikanska topp 10-listan behöll Shepherd sin artistiska vision vilket han bevisade med uppföljaren Trouble Is…(1997), Live On (1999) och The Place You’re In (2004). Han har spelat förband åt The Rolling Stones, B.B. King, Van Halen, Lynyrd Skynyrd, Aerosmith, Bob Dylan och The Eagles såväl som deltagit i The Hendrix Experience-turnén. Han är även medlem av “supergruppen” The Rides tillsammans med Stephen Stills och Barry Goldberg.

Istället för att falla i den tragiska rock n roll-fällan så fokuserade Kenny Wayne Shepherd på musiken. “Jag har aldrig knallat omkring och känt mig ball: kolla in mig jag är en kändis,” förklarar han om tiden då han bl a hamnade på omslaget till Rolling Stone och gästade David Letterman. “Jag har nog haft min beskärda del av problem som alla andra men har haft turen att inte falla för frestelerna. Jag har verkligen ingen lust att leva ett destruktivt liv. Det finns inget som ger mig mer än kärlek och musik.”

Lay It On Down tog sin början då han begav sig till Nashville för att samarbeta med gräddan av stadens låtskrivare. “Jag har varit rätt upptagen de seaste åren med mitt eget band och med The Rides,” förklarar han. “Men när jag då och då fått en lucka så har jag gett mig ner till Nashville för att skriva låtar. Somliga som Mark Selby och Tia Sillers har jag arbetat långe med medan andra som Danny Myrick, Dylan Altman och Keith Stegall är nya. Där ingår även min medproducent Marshall Altman.”

Låtarna kan ses som små ögonblicksbilder från Kenny Wayne Shepherds eget och andras liv. “Plattan är som et fönster till min själ, “ berättar han. “Men också ett fönster mot saker jag observerar.” Hard Lesson Learned är en smärtsam låt om en kille som blir våldsamt förälskad i en kvinna som inte visar sig vara speciellt bra för honom. Baby Got Gone är en låt om en stirrig tjej. Killen gillar henne, hon är vacker och kul att hänga med men hon vet inte vad hon vill och fladdrar fram och tillbaka utan att kunna bestämma sig. Lay It On Down studsar snabbt från eskapism till den krassa verkligheten. “Varje låt har berättar en historia,” förklarar Shepherd. “Och jag tror att om man lyssnar igenom hela plattan så tar varje enskild låt med dig på en liten resa.”

“Lay If On Down handlar om människor jag känner som är nedtyngda av skuld och dåligt samvete och med en känsla av att aldrig räcka till. De är så vackra och goda men i total avsaknad av att se det själva. Jag tycker det är så ledsamt och försöker alltid påpeka för människor runt om mig hur viktiga och fina de är. Det kan vara ens mamma, dotter, son eller fru. Det finns tillfällen i allas liv då vi känner oss otillräckliga. Så titeln kan tolkas på flera olika sätt. Som att du måste släppa kraven på dig själv. Eller att söka hjälp från andra. Eller så kan det handla om ett band som gör det de är bäst på.”

EUROPEISKA TURNÈDATUM
Tisdag 18 juli 2017 – Frankfurter Hof, Mainz, Tyskland
Onsdag 19 juli 2017 – Winterbach Zeltspektakel 2017, Winterbach, Tyskland
Fredag 21 juli 2017 – Honberg Sommer, Tuttlingen, Tyskland
Lördag 22 juli 2017 – Guitare-en-Scene, Saint-Julien-En-Genevois, Frankrike
Söndag 23 juli 2017 – Carroponte Spazio Mil, Sesto San Giovanni, Italien
Måndag 24 juli 2017- Z7 Konzertfabrik, Pratteln, Schweiz
Onsdag 26 juli 2017 – Tollhaus, Karlsruhe, Tyskland
Torsdag 27 juli 2017 – Burg Herzberg Festival, Breitenbach Am Herzberg, Tyskland
Lördag 29 juli 2017 – Ramblin Man Fair, Maidstone, Storbritannien
Söndag 30 juli 2017 – The Picturedrome, Holmfirth, Storbritannien
Tisdag 1 augusti2017 – Amager Bio, Köpenhamn, Denmark
Onsdag 2 augusti 2017 – Jamdays, Odense, Danmark
Fredag 4 augusti 2017 – Notodden Blues Festival, Notodden, Norge

Låtlista
1 Baby Got Gone
2 Diamonds & Gold
3 Nothing But The Night
4 Lay It On Down
5 She’s $$$
6 Hard Lesson Learned
7 Down For Love
8 How Low Can You Go
9 Louisiana Rain
10 Ride Of Your Life
11 Lay It On Down (Acoustic)

Releasedatum
21 juli 2017

Tillgängliga format
LP+MP3, LP+MP3 färgad vinyl limiterad, Limiterad CD-utgåva som digibok och digitalt.

Kenny Wayne Shepherd Band Online
www.mascotlabelgroup.com
http://www.kennywayneshepherd.net/
facebook.com/kennywayneshepherd
twitter.com/KWShepherd
youtube.com/user/KennyWShepherd

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners