FRANTZ

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: François Ozon
I rollerna: Pierre Niney, Paula Beer

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-05-05

Baserad på Maurice Rostands pjäs L’homme que j’ai tué och mästerregissören Ernst Lubitschs film Broken Lullaby (1932), som rekommenderas, så berättar Frantz om en fransman som kommer till en liten tysk ort i kölvattnet av första världskriget för att försöka komma till grepp med krigets fasor och det han upplevt som soldat.

Filmen fångar krigs opersonliga ondska på intressanta sätt samtidigt som den ger inlevelsefulla och personliga beskrivningar av de specifika rollfigurernas lidande på grund av de konsekvenser som kriget medfört. Frantz kokar av undertryckta känslor av alla de slag, varje gång en tror det ska koka över så sänker regissören François Ozon disciplinerat graderna och lämnar utrymme för eftertanke. De undertryckta känslorna i manuset speglas i den visuella estetiken som blandar ett mestadels svartvitt foto med klickar av färgbilder för att accentuera känslor och skeenden.

Pierre Niney och Paula Beer är underbara i huvudrollerna och har en fin kemi som precist förmedlar deras rollfigurers relation. Den avslutande scenen blir en distinkt prick över i:et som är Frantz välbalanserade och vackra helhet.

skriven 2017-05-05

print

Våra samarbetspartners