DARKLAND (Underverden)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Fenar Ahmad och Adam August
I rollerna: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Al Sivandi, Dulfi Al-Jabouri, Roland Møller

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-05-05

Nu blir det dansk action här på TOPPRAFFEL! När såg du en dansk actionfilm senast? En dansk vigilante-actionfilm, dessutom.

Om vi säger så här: ska du bara se en dansk actionfilm i år, ska du se DARKLAND. Fast detta är inte nödvändigtvis en rekommendation. Det finns gott om andra actionfilmer du kan se istället – på andra språk än danska.

Danmarks Vin Diesel; Dar Salim (från bland annat GAME OF THRONES och DICTE), spelar den skicklige kirurgen Zaid. Han är från Irak, men han är gift med en danska som han dessutom väntar barn med, och han lever ett vanligt danskt liv. Hans yngre bror Yasin är dock en kriminell slyngel som hänger med en liga i Köpenhamns stökigare stadsdelar. I filmens inledning ska brodern råna en bank, men stöten går fel. Den gravt kriminelle kickboxaren Semion (Ali Sivandi), lokal gangsterboss, låter döda Yasin.

Eftersom polisen inte verkar bry sig nämnvärt om fallet, finns det bara en sak för Zaid att göra: han ska själv rensa upp och skjuta av buset. Eller åtminstone bryta av armar och ben på slöddret.

Fenar Ahmad har regisserat DARKLAND. Visst har vi sett allt förut. Det här är DEATH WISH på danska – eller kanske snarare THE PUNISHER. Zaid är en rejäl biff, klädd i svart och iförd skottsäker väst. Och visst har vi sett betydligt bättre varianter på detta klassiska hämndtema.

… Men jag tycker nog att DARKLAND är rätt okej. Att jag tycker så beror på att jag sett alldeles för många amerikanska B-actionfilmer som är ohyggligt mycket sämre. Det har ju hänt något med den amerikanska lågbudgetfilmen; de är billigare och sämre än någonsin. DARKLAND verkar ha haft en hyfsad budget och den är gjord med viss stil. Det är mörkt och brutalt.

Alla klyschorna finns med. Hur ska Zaid på kort tid lyckas komma i form för den stora hämnden? Jo, men hjälp av ett montage! Han beger sig ut och nitar framgångsrikt en massa busar, sedan följer en rad motgångar, innan han står öga mot öga med Semion för den feta slutfajten.

Han tål väldigt mycket stryk, den gode Zaid. Han har inga större problem att hitta rätt personer när han är ute och rensar stan. Polisen är i det närmaste osynlig – man tycker att de borde sätta in alla resurser när gangsters hittas sönderslagna eller ihjälskjutna runt om i Köpenhamn. Semion eldar dessutom upp en kille.

I original heter den här filmen UNDERVERDEN. Eftersom vi inte längre kan svenska, heter den alltså DARKLAND här. Som alla andra filmer nuförtiden, är Ahmads film för lång. Kanske är betyget nedan för snällt, men jag tycker att skådespelarinsatserna är goda, och som sagt – det finns gott om betydligt sämre actionfilmer. Plus i kanten för att filmen innehåller en cage fight.

Det är onekligen kul att Åke Sandgren, numera filmkonsulent på danska filminstitutet, satsat pengar i det här. Undrar vad som hänt om man knallat upp på svenska filminstitutet och sagt “Tjena, jag vill göra en actionfilm om en kirurg på Sahlgrenska som beväpnar sig och rensar upp i Biskopsgården”.

skriven 2017-05-04

print

Våra samarbetspartners