D.A.F. EBM-synt legenderna aktuella med konsert och nytt material i höst

Klicka på bilden, för att se hela bilden

D.A.F. – Deutsch Amerikanische Freundschaft
Konsert 25 november 2017 på Inkonst, Malmö

Hitmaskinen DAF aka Deutsch Amerikanische Freundschaft spelar åter på Inkonst med sin punkiga EBM.

För två år utropade de tyska syntlegenderna DAF sin avskedsturné och gjorde en bejublad konsert på Inkonst tillsammans med ett artist talk där de bjöd på en djup inblick i sin musikaliska historia. Nu har de ångrat sig, de kunde inte lägga av! DAF turnerar alltså igen för att fira återutgivningen av sin musikkatalog hösten 2017. Även nytt material är på väg att släppas, inspelat på legendariska Hansa Studios i Berlin.

DAF, eller Deutsch Amerikanische Freundschaft, bildades redan 1978 av de två innovatörerna syntharen/slagverkaren Robert Görf och vokalisten Gabi Delgado-Lopez. De följande fyra åren spelade de in hela fem album och hyllas idag som pionjärer inom elektronisk musik. Bandet betraktas tillsammans med Kraftwerk som föregångare inom tysk elektronisk musik och de lade grunden till det som sedermera kom att bli Neue Deutsche Welle, en tysk subgenre till New Wave.

Musiken kan karakteriseras av våldsamhet, sensualitet, längtan och viljan att provocera. Antingen älskar du DAFs musik eller så hatar du dem djupt. Enligt dem själva finns det inget däremellan och så måste det vara. Klart är att Gabis texter och Roberts musik alltid utgör en explosiv blandning.

“We simply do music for the brain and for the ass – music which has rhythm and which is intelligent at the same time. The main thing is that it moves!”

Gabi ser tillbaka på tiden när DAF grundades:
“The two of us agreed on a concept for the thing called DAF quickly – virtually overnight. Our core statement was: We’re a punk-band, without guitars, meant fully electronically. We know English and American bands but we’re no imitation of them. We’re a German formation but the German culture doesn’t affect us. We’re nothing but exciting and new.”

DAF blev snabbt stora stjärnor och var 1982 på omslaget av den engelska musiktidningen NME. Efter fyra framgångsrika album lade gruppen ned, även om de officiellt inte splittrades. Robert Görl berättar:

Both of us knew that we painted the picture called DAF and we didn’t want to destroy it by scribbling into a completed picture – that’s why we put DAF to a rest. Officially we never separated. We just wanted to go on continuing the project, if we had the idea of painting a new picture with a pathbreaking statement.”

Men 2002 släpptes helt plötsligt albumet “Fifteen new DAF-songs” och under 00-talet hann bandet både splittras och återförenas några gånger. De senaste åren har de spelat live realtivt ofta men 2015 kom alltså nyheten att DAF skulle splittras för gott. Men i sann DAF-anda kom senare samma år nyheten att de nog skulle spela ihop igen trots allt.

Och nu är de här gott folk. Vi välkomnar ett av våra absoluta favoritband tillbaka till Inkonst. Alles ist gut!

© Inkonst

print

Våra samarbetspartners