JACQUES – HAVETS UTFORSKARE (L’Odyssée)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jérôme Salle
I rollerna: Audery Tautou, Lambert Wilson, Pierre Niney, Benjamin Lavernhe

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-04-21

Den något mytomspunne Jacques Cousteau har tidigare parodierats på kärleksfulla sätt av Bill Murray och Wes Anderson i Life Aquatic, här blir det mer klassisk biografi-film.
Jacques – Havets utforskare gör nedslag i olika delar av Cousteaus karriär och privatliv, precis som i många andra filmer i biografi-genren så blir det en ojämn balansgång mellan viljan att göra en fiktiv rollfigur som engagerar och att avhandla en verklig persons förtjänster och brister. En av filmens bästa sidor går att hitta i de fantastiska miljöerna som ger upphov till många bildsekvenser som är fröjder för ögat.

Ibland så känns regin och klippningen av personrelationerna som medioker såpopera på snabbspolning men lika ofta finns det en engagerande dynamik i enskilda scener. Det inte alltid knivskarpa manuset räddas, i de sämsta stunderna, av det överlag glänsande skådespeleriet från t.ex. Audrey Tautou, Pierre Niney, Laurent Lucas och, i titelrollen, Lambert Wilson. I slutändan så lämnar Jacques – Havets utforskare oss inte enbart med minnet av en trevlig om än något förljugen filmstund utan också med uppmaningen att kämpa för att rädda hotad natur, något som är väl värt att ta med sig när en lämnar biografmörkret.

skriven 2017-04-21

print

Våra samarbetspartners