GET OUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jordan Peele
I rollerna: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-04-19

Med en papegojas envishet har jag alltid predikat om skräckfilmens (och sci-fi genren också naturligtvis) dolda reserver. Eftersom Hollywood envisas med att kalla splatter och annat effektsökeri i absurdom för skräck är det som att pinka i motvind. Zombies har man således gjort till kannibaler fjärran från den voodoo som tillämpas på Cuba, Haiti och de primitiva öarna runt omkring sedan urminnes tider. Nåväl då och då dyker det upp en skräckis som är ett kvitto på att något måste vara rätt i min predikan. Get Out är en sådan, en pärla i genren. Den har lyckats tillvarata skräckfilmens intentioner – att skrämmas – samtidigt som en har humor, intelligens i manus och dialog och en satirisk ådra som sitter mitt i prick. Det är svårt att tro att det är Jordan Peeles regidebut eftersom han tycks kunna skräckfilmen på sina fem fingrar. Måhända kan det vara just detta faktum som är hans merit.

Chris Washington (Daniel Kaluuya) är en framgångsrik afroamerikansk fotograf som tillsammans med sin vita flickvän Rose Armitage (Allison Williams) för första gången skall besöka svärföräldrarna. Här finns klara referenser till “Gissa vem som kommer till middag”. Chris behöver inte vara orolig svärfar röstar på Barack Obama säger Rose. Ve och fasa om han röstat på McCain. Roligt, beskt och inte så lite tvetydigt i svängarna. Väl hos svärföräldrarna börjar det hända saker och ting som för tankarna The Stepford Wives och och som sagt till de gamla klassiska zombierullarna typ I Walk With A Zombie. Det finns något zombieaktigt över alla människor som korsar Chris väg och rymmer inte svärföräldrarnas överdådiga vänlighet mörka undertoner.

Jag skall naturligtvis inte avslöja mer därför att det borde vara lag på att alla kräsna vänner av skräckfilm ser denna underdog på repertoaren. Jag skall själv se om den så snart den landat på DVD.

skriven 2017-04-19

print

Våra samarbetspartners