JESPER LINDELL släpper debutsingel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jesper Lindell har redan hunnit bli playlistad på P3, tillsammans med First Aid Kit gjort succé på Dramaten (med den hyllade Leonard Cohen-föreställningen), på TV4 Nyhetsmorgon och inte minst på Spotify, där debutsingeln Moving Slow strax är uppe i en miljon streams. Men det är en serie högst slumpartade händelser som ledde till att Jesper Lindell inom kort kommer med sin första EP:

A Little Less Blue är inspelad i Svedmyra och producerad av Benkt Söderberg och Sten Booberg. Benkt Söderberg berättar:

”Vi hade sabbatsår från First Aid Kit efter 6 års nästan konstant turnerade. Jag hade inte tänkt hålla på med musik under pausen. Men så frågade Sanken Sandqvist, om jag ville lyssna på en ung kille från Ludvika som eventuellt kunde behöva lite hjälp. Jag lyssnade och hörde en stark, hes och mycket speciell röst, och material till riktigt bra låtar.

Vi träffades och testade att spela in på tu man hand och jag förstod då att han inte bara sjöng bra utan var gjord av musik – rakt igenom. Då bestämde jag mig för att bryta mitt sabbatsår och ta mig an projektet. Jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att göra musik med Jesper. Jag frågade Sten Booberg om han ville haka på och producera och det ville han. Sedan tiden i Lolita Pop vet jag att Sten är en fena på att fila till det sista som behövs för att få en låt att fungera. Frågan var hur vi skulle jobba med Jesper. Min utgångspunkt var att allt skulle fungera med bara gitarr och sång. Vi bestämde oss också för att spela in på enklast möjliga sätt, så som man gjorde i början av 60-talet. En ‘Dogma-attityd’ till musik om uttrycket tillåts. Vi spelade in sång, gitarr och trummor som rena livetagningar utan hörlurar. Detta innebar att trummisen måste spela dynamiskt som tusan för att kunna höra och följa sången. Sången är alltså inspelad live och inte auto-tunad eller filad på i all oändlighet. Jesper spelade gitarr samtidigt som han sjöng på inspelningarna. Detta gav en alldeles särskild dynamik, rytmik och autenticitet. (Sen får man leva med lite skavanker, men å andra sida blir det ju så mycket mer levande).”

Såhär berättar Jesper Lindell själv om inspelningen:

”Det bästa med att spela in med Benkt och Sten var nog hur vi spelade in och kemin mellan oss som var i rummet. Vi lade grunderna live. Jag sjöng och spelade gitarr medan Stens son Rasmus spelade trummor. Vi stod i samma rum utan hörlurar och försökte bara hitta en go feeling medan Benkt satt bakom spakarna och styrde det fantastiska soundet som blev medan Sten dansade och kom med briljanta idéer mellan tagningarna.”

Benkt Söderberg sammanfattar:

”Jag hade samma utgångspunkt med Jesper som vi haft i allt arbete med First Aid Kit, det vill säga att less is more. Låter sång och gitarr bra så är det bra helt enkelt. Och naturligtvis vice versa. All övrig produktion skall förtäta de stämningar som redan finns i sången explicit eller som aningar. Det kändes också självklart både för mig och Johanna och Klara att de skulle hjälpa till med stämmor på Jespers låtar.”

Jesper Lindell har blivit listad i flera stora dagstidningar som artist att hålla koll på 2017. Och vi kan bara säga att Jesper Lindell skall du hålla koll på lång tid framöver – det här är bara början!

© Border

print

Våra samarbetspartners