THE FOUNDER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: John Lee Hancock
I rollerna: Michael Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Nick Offerman, Laura Dern, John Carroll Lynch, B.J. Novak

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-04-07

Världen firade många stora födelsekalas på femtiotalet när man äntligen börjat återhämta sej från andra världskriget och jag skall här försöka hitta den gemensamma nämnaren mellan två av de största revolutionerna made-in-USA givetvis. The Founder gör avspark 1954 och sägas vara McDonalds födelseår och Rock’n’roll föddes året efter i och med att Bill Haley rockade in Blackboard Jungle för världens ungdom. Sammantaget ser dessa två separata händelser ut som samma tanke. Vi fortsätter i tankelabyrinten.

Någonstans på vischan i San Bernadino driver de rejäla men naiva bröderna Mac och Dick (Nick Offerman & John Caroll Lynch är lysande) sitt lilla hamburgerstånd utan några större ambitioner än att folk skall vara nöjda och mätta med deras burgare. In i bilden kommer nu den misslyckade milkshake-försäljaren Ray Kroc (Michael Keaton i Oscarsklass) som förvisso har svårt att kursa sina maskiner men kan USA och människor på sina fem fingrar. Han ser till att hans och brödernas vägar korsas och snart är det han som förvandlar Mac Donald till en av de tunga pusselbitarna i den amerikanska drömmen medan grundarna hade förblivit bland skuggorna om inte The Founder velat annorlunda.

Nu till jämförelsen med rock’n roll musiken som alltså föddes med Haley, Berry, Richard och någon till icke nämnd men heller inte glömd. Ingen av dessa har dock kommit i närheten av Elvis Presley som tack vare överste Parker fick spela i en egen division. Parker hade många drag gemensamt med Ray Kroc, de kunde människor, besvärades inte av något samvete. De var dessutom målmedvetna när det gällde att få igenom sina krav och villkor. Kroc precis som Parker visste att femtiotalet var en brytningstid där ungdomar började få pengar och snabbmat och rockmusik jobbade i takt med tiden. Samtidigt var bägge måna om att familjen hela tiden skulle stå i centrum i reklamen eftersom den var kittet som höll ihop den amerikanska drömmen.

The Founder blandar och ger förtjänstfullt av frukterna av segerns sötma och hur mycket man är beredd att offra av sin heder och moral för att få sätta tänderna i de samma. Tilläggas skall också att de “bedragna” bröderna kunde gråta hela vägen till banken med den saftiga check Kroc “tvingat” på dem.

skriven 2017-04-05

print

Våra samarbetspartners