NYA VIKINGARNA släpper albumet Kramgoa låtar 30

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nordens största dansband släpper äntligen sina kramgoa låtar!
Lyssna här

Vikingarna bildades 1961 och blev med tiden inte bara Nordens utan jämförelse största dansband någonsin, utan det kanske största bandet överhuvudtaget. Med sina 11 miljoner sålda skivor sålde Vikingarna i Norden fler skivor än ABBA. Vikingarnas sound blev stilbildande (till och med i Danmark är man ute efter ”vikingasoundet”). Med tiden blev Vikingarna en kvalitetsstämpel och deras albumserie ”Kramgoa låtar” ett begrepp.

Historien om Nya Vikingarna började med att malmöiten Kenneth Wahlberg hade en idé om att hylla Nordens största dansband genom tiderna, Vikingarna, som tog farväl 2004. Han var en stor beundrare av dansband i allmänhet och Vikingarna i synnerhet och hade ett förflutet som framgångsrik Elvis Presley-imitatör.

– Vi vill hylla det Vikingarna var och gjorde. Vi släpper en ny platta som vi är stolta över, men vi kommer förstås även att spela de gamla klassikerna. Utan historien skulle vi inte ha någon möjlighet att göra det vi gör i dag, säger Kenneth Wahlberg.

På Kramgoa låtar 30 går bandet tillbaka till sina musikaliska rötter, till den första kärleken till musiken och till det som allt en gång började med. När Vikingarna gjorde en omstart som Nya Vikingarna innebar detta att de gick tillbaka till rötterna av den countrydoftande dansmusik som de alltid har spelat, till den amerikanska södern och till ”The birthplace of Rock’n’Roll” – Sun Studio på Union Avenue i Memphis, Tennessee, där Johnny Cash, Elvis Presley och Roy Orbison tog sina första steg i karriären.

Inspelningarna skedde under ledning av producenten Anders Hansson – en man med tonvis av hits på sitt samvete. Senast skapade han världshits till Agnes och Cher, och har under senare år även arbetat med Orup, Lena Philipsson och Magnus Uggla.

I Sun Studio förstärktes bandet med en av världens mest anlitade pedal steel-gitarrister, Bruce Bouton, som är fast medlem i Garth Brooks kompband och har spelat med Shania Twain, Rascal Flatts och de allra flesta andra av de största namnen inom countrymusiken. Inget kan förstås passa bättre för Vikingarnas country på svenska än Bruce honkytonkdoftande pedal steel.

Resultatet blev Kramgoa låtar 30.

Spelningar, Nya Vikingarna 2017:
Birka Cruises, 2017-04-21
Birka Cruises, 2017-04-22
Borgå, Finland 2017-04-29
Norrvalla, Vörå, Finland 2016-04-30
Fritidsmässan, Kristinehamn 2016-05-27
Grong, Vårryggen, Norge 2017-06-03
Peace & Love Festival, Borlänge 2017-07-06
Seljordsfestivalen, Norge 2017-07-07
Sandgrundsudden, Karlstad, 2017-07-08
Arvika, 2017-07-09, gigtid kl 20.00
Emet, Finland, fredag 2017-07-14
Fagerö, Finland, lördag 2017-07-15
Radio Active, Ystad, söndag 2017-07-16
Vikingalunden, Väddö, fredag 2017-07-21
Dansbandsveckan, Malung lördag 2017-07-22

© Universal Music

print

Våra samarbetspartners