GHOST IN THE SHELL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Rupert Sanders
I rollerna: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-03-31

Vi landar i framtiden och möter en värld där tekniska förbättringar av människan tillhör vardagen.

Scarlett Johansson spelar en person som vaknar upp och finner att hon, efter en olycka, endast har hjärnan kvar, nu insatt i en konstgjord kropp som är producerad av ett tveksamt företag för att på bästa möjliga sätt kunna bekämpa brott. Vi får följa hennes jakt på en mystisk terrorist samtidigt som konstiga glitchar ger henne ledtrådar om att allt kanske inte står rätt till med hennes minnen.

Filmen är baserad på berättelser och figurer som först mötte världen i manga- och anime-världar på 1980- och 90-talet och estetiken känns tyvärr som den har fastnat i det förflutna. Ghost in the Shells cyberpunk-science fiction känns daterad både vad det gäller utseende och berättande. Manuset är substanslöst och filosoferandet om vad det betyder att vara människa kommer inte mycket längre än massproducerade pappersbitar i lyckokakor. Actionscenerna och regin bjuder på några få visuella kickar men mest så blir det gammal skåpmat som filmen ställer fram sittning efter sittning utan att addera något fräscht. Johansson och resten av den mångfacetterade skådespelarensemblen, bestående av bl.a. Juliette Binoche, Michael Pitt och Takeshi Kitano, är höjdpunkter i en film som annars är en stor gäspning full av lättgissade händelseförvecklingar.

skriven 2017-03-31

print

Våra samarbetspartners