KNIFVEN tänder eld på samtiden med nya albumet ”Brinner”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 31 mars 2017 släpper Knifven sitt andra album ”Brinner” på Gaphals. En rak knytnäve i magen på den moderna människans livsstil. Och en kärleksförklaring till okonstlad punk på svenska.

”Svetten, stressen och den galna livshetsen, hoppas jag blir 97!”. De inledande raderna på Knifvens andra album ”Brinner” är en cynisk kommentar till samtidens uppskruvade tempo. Att allt i dag handlar om att fylla sin vardag med åtaganden och måsten. Hets framför eftertanke. Skrik och idiotier framför fokus och lugn.

Men Knifven har inte tagit fram en manual för självhjälp och stresshantering. Istället har de använt samtidens oro till att skriva ett okonstlat och rakt album. ”Brinner” är tio låtar med snabb och energisk punk. Det är vassa gitarrer, ettriga trummor och snyggt skrikig sång. Det är ett Knifven där grunden känns igen men där de små spåren av försiktighet från debutalbumet ”Skuggfigurer” är som bortblåsta.

Texterna avhandlar passion och starka känslor, människor på flykt som möts av kyla och den berg- och dalbana som småbarnslivet innebär. Det är ett album med fler ämnen än en säsong av ett valfritt debattprogram på tv. Men den som letar efter spretighet och avsaknad av röd tråd får leta länge. Knifven har utvecklats till en tajt enhet som kan kasta sig mellan vansinnig punk, catchy melodier och skärande popsvärta utan att tappa fokus för en sekund.

Musikaliskt hörs influenser från klassiska punkband som KSMB och The Clash. Samtidigt kan nutida storheter som Night Birds, Royal Headache och Vånna Inget spåras i Knifvens musikaliska uttryck. “Brinner” rymmer också en hyllning till de mytomspunna punkhjältarna IQ 55, ett band från Linköping som var aktiva under perioden 1978-1983, i form av covern ”Vår rätt”.

”Brinner” spelades in och mixades i studio Big Island Sound i Stockholm under september och oktober 2016 med Tom van Heesch bakom spakarna. Resultatet är en kraftfull och vass produktion som går i linje med albumet i stort.

I samband med släppet av ”Brinner” kommer Knifven att åka ut på en releaseturné under våren 2017. Räkna med frenesi, utmattande skrik och rens rakt från hjärtat. Som ett Motörhead på Cola Light, ett The Jam utan modskostymer eller ett riktigt jävla punkband i upplösningstillstånd.

Diskografi:
Brinner LP – 2017 – Gaphals
Skuggfigurer LP – 2015 – Gaphals
Smutsen 7″ – 2013 – Gaphals
Av! 7″ – 2013 – Gaphals
Perstorp 7″ – 2012 – Gaphals
Vaccinet 7″ – 2012 – Gaphals

Facebook
Gaphals Facebook
Gaphals Homepage
Pre-order

© Gaphals

print

Våra samarbetspartners