LIFE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Daniel Espinosa
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-03-22

Med “Arrival” trodde man kanske att sci-fi-genren skulle börja leta sej fram i nygamla infallsvinklar som hittade sin näring i filmer som “The day the earth stood still” (1951). När nu Daniel Espinosa (made-in-Sweden som ni vet) sätter tänderna i nämnda genre tar han emellertid det säkra framför det osäkra och lapar i sig Alien med hull och hår.

Utomjordingar skall inte vara några E.T eller bli du och bror med jordgubbar, punkt och slut. Givetvis spelar inte Espinosa i samma division som Ridley Scott men han har signerat en gedigen historia med lagom effektsökeri och en genomgående klaustrofobisk känsla som hittar fram till åskådaren.

Vi befinner oss alltså på en rymdstation som har lyckats hitta en levande organism på Mars och nu försöker väcka den till liv, och nog vaknar den bläckfiskliknande klumpen alltid. Trion Reynolds, Ferguson och Gyllenhall ser sammanbitna ut och filosoferar ibland över vart världen skall bara med alla dess problem när de inte tampas med nämnda rymdmonster. Upplösningen är lagom underfundig även om den inte toppar Apornas Planet.

Gillar ni sci-fi blir ni inte besvikna.

skriven 2017-03-22

print

Våra samarbetspartners