TIBBLE TRANSSIBIRISKA – dalasvenskt möter romskt och skapar nytt, unikt sound

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Live i Stockholm (Fasching) 22 april samt på Klockargården i Tällberg 29 april 2017.

I den lilla byn Tibble utanför Leksand i Dalarna startade för fem år sedan ett märkligt projekt.
Två grannar började spela romsk musik tillsammans. Eftersom båda jobbat med filmmusik, låtskriveri och massor av musikprojekt (Johan Testad står bakom musiken till bl.a. ”Ett Öga Rött” och förra årets kritikerrosade ”Tjuvheder”) fanns ett stort kontaktnät. De hittade snabbt skickliga musiker som ville vara med på tåget.
Tibble Transsibiriska bildades och växte till ett sexmannaband. Tibble, en by med djupa rötter i den svenska folkmusikmyllan, hade fått ett helt eget gypsyband!

TIBBLE TRANSSIBIRISKA har skapat en unik stil med texter på svenska och inslag av romanes, något helt nytt på den svenska musikscenen. Medryckande och dansvänliga balkantoner blandas med smäktande, gråtmilda mollsånger. Det självbetitlade debutalbumet kom 2015 togs väl emot av recensenterna och resulterade i en hel del turnérande runt om i Norden. Bandet krönte det hela med att bli 2016 års vinnare av Dalecarlia Music Awards i kategorin Bästa folkmusik.

Nu släpper Tibble Transsibiriska sitt andra album ”Duj” (som betyder två på romanes).
Ytterligare ny mark har brutits! Genom att inkludera musiker från den romska kulturen och etablerade svenska artister vid inspelningen genomsyrar tanken om tvärkulturella sammarbeten skivan. Ett exempel på det är den fina duetten mellan Marit Bergman och den romska sångerskan Emilia Huczko i låten “Me kamav ke tu” (Jag längtar till dig). Ett annat är den rumänske gatumusikern George Balans medverkan (cimbalom) på fyra låtar. Han hörs bland annat i låten ”Hopplösa kort”.
-Det är en sån där låt som kom som en blixt från klar himmel, berättar Johan Testad som skrivit den. En sorts gypsyblues i tung lågpuls. George träffade vi utanför Åhlens i Stockholm, han är en fantastisk musiker.
Hopplösa kort är också en av de låtar Ulf ”Rockis” Ivarsson (Thåström, m.f.) varit medproducent på.

Tibble Transsibiriska har spelat för alla möjliga människor, även för dem som bär på fördomar och rädsla för främmande kulturer.
-När också de har svårt att låta bli att stampa takten till vår musik, vet vi att vi gör något viktigt! Utan att skriva någon på näsan så väcker vi förhoppningsvis tankar om att alla har ett lika värde och suddar ut lite fördomar, berättar bandet.

Namnet.
Tibble är alltså den lilla by där allt startade. Transsibiriska kommer av att bandet till en början riktade in sig på den rysk-romska traditionen. Numera representerar det mer den musikaliska resa medlemmarna gett sig ut på och den har sina hållplatser lite varstans i världen, precis som den romska musiken haft genom tiderna.

© Big Is Promotion

print

Våra samarbetspartners