JOSÉ EDUARDO AGUALUSA – Ny bok “En allmän teori om glömska”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Samma kväll som Angola utropar sin självständighet tar Ludo det drastiska beslutet att mura in sig i sin lägenhet i Luanda. Där blir hon kvar i nästan 30 år. Hon överlever på grönsaker som hon odlar på terrassen och en och annan duva som hon lyckas fånga. När det blir kallt eldar hon upp sina möbler och böcker. På väggarna skriver hon ned sin historia.

Men en dag bryts hennes isolering av gatpojken Sabalu som lyckas klättra tio våningar upp till terrassen. Det blir början på Ludos väg tillbaka till livet.

En allmän teori om glömskaär uppbyggd som ett intrikat lapptäcke av röster. Mysteriet kring Ludos märkliga beslut avslöjas gradvis och händelseförloppet rullas upp utan kronologisk ordning. Resultatet är en fascinerande och lekfull roman, både komisk och tragisk och på samma gång en ömsint skildring av människans sårbarhet.

José Eduardo Agualusa är född 1960 och anses vara en av de främsta litterära rösterna från Angola och den portugisiskspråkiga världen. Hans romaner har belönats med en rad priser. En allmän teori om glömskanominerades till International Man Booker Prize 2016.

Släppdatum 28 mars

Läs mer här.

© Leopard förlag

print

Våra samarbetspartners