NYA VIKINGARNA: Malmöbon KENNETH WAHLBERG – från KEN WEGAS till sångaren i Nordens största dansband

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vikingarna har haft paus sen 2004, är ett av Nordens största dansband och sålt över 11 miljoner skivor!
Med nystarten finns det mycket att prata om – förutom några nya bandmedlemmar så jobbar de med producenten Anders Hansson, Per Gessle har skrivit en låt på skivan och Lars Wallin gör bandets kläder!

Vi har släppt singlarna ”Vi börjar om” och ”Länge leve kärleken”. I samband med detta har de bl a uppträtt på TV4 Bingolotto. Singeln gick de in på #1 på Spotify Viral! Den 7 april släpper vi albumet ”Kramgoa låtar 30”.

Nya Vikingarna ger sig även ut på en lång turné i sommar där de bl a spelar på Peace & Love.

INFO: Vad gör ett band som startade 1961, har sålt 11 miljoner album, flugit till spelningarna i sitt eget, privata jetplan och är tillbaka i hetluften efter ett uppehåll på 13 år? Svaret är att de går tillbaka till sina musikaliska rötter, till den första kärleken till musiken och till det som allt en gång började med. När Vikingarna gjorde en omstart som nya Vikingarna innebar detta också att de gick tillbaka till rötterna av den countrydoftande dansmusik som de alltid har spelat, till den amerikanska södern och till ”The birthplace of Rock’n’Roll” – Sun Studio på Union Avenue i Memphis, Tennessee, där Johnny Cash, Elvis Presley och Roy Orbison tog sina första steg i karriären.

Inspelningarna av låtarna i Sun Studio skedde under ledning av producenten Anders Hansson – en man med tonvis av hits på sitt samvete. Senast skapade han världshits till Agnes och Cher, och han har under senare år arbetat med bland andra Orup, Lena Philipsson och Magnus Uggla.

I Sun Studio förstärktes bandet med en av världens mest anlitade pedal steel-gitarrister, Bruce Bouton, som är fast medlem i Garth Brooks kompband och har spelat med Shania Twain, Rascal Flatts och de flesta andra av de största namnen inom countrymusiken. Inget passar förstås bättre för Vikingarnas country på svenska än Bruce honkytonkdoftande pedal steel.

Under besöket i den heligaste av heliga platser inom rockmusiken spelade Nya Vikingarna in fyra låtar. Den första låt som släpptes från dessa sessions bär den passande titeln ”Vi börjar om”, och är skriven av bland andra Bobby Ljunggren och den nyevikingasångaren Kenneth Wahlberg. ”Vi börjar om” är en låt som hade passat just Roy Orbisson som handen i handsken 1963. Någon har sagt att det är den bästa låt som Bobby Ljunggren någonsin har skrivit, och själv har han sagt att den är hans bästa på flera år. En annan av låtarna, ”I natt”, är skriven av Per Gessle och MP.

Elvis spelade in sin första stora hit, ”That’s Alright Mama”, i Sun Studio. Så vad kunde väl passa bättre än att de Nya Vikingarna spelade in sin egen version av just den låten, när de var på plats i Memphis. De har ju dessutom gjort det till en tradition att spela in en Elvis-cover på de flesta av sina tidigare album. För att utnyttja tiden i USA maximalt spelades körerna till låtarna in på ett rum på hotellet La Quinta Inn & Suites Graceland Airport.

Besöket i Memphis dokumenterades av filmaren Viktor Petrovski, som håller på att göra en dokumentär om Vikingarnas återkomst. Petrovski har tidigare bland annat gjort dokumentärserien om ABBA som sändes över hela världen. Nya Vikingarna representeras på livesidan av Live Nation, och deras återkomst på scen skedde i början av januari ombord på Birka Cruises. Det var starten på ett intensivt år med spelningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Spanien.

Facebook
Instagram

© Universal Music
 

print

Våra samarbetspartners