BRUTE FORCE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svartvitt fängelseraffel, USA 1947
Regi: jules Dassin
I rollerna: Burt Lancaster, Hume Cronyn, Charles Bickford, Yvonne De Carlo, Ann Blyth
DVD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TRE

Jaså, jaha, där ser man! Jag har alltid trott att Jules Dassin, som gjorde de klassiska franska filmerna RIFIFI och ALDRIG PÅ EN SÖNDAG, var fransman. Men icke – namnet till trots var karln amerikan. Dassin var medlem i kommunistpartiet, och efter att han gjort några amerikanska filmer, svartlistades han i Hollywood. Dassin flydde då till Frankrike, där han fortsatte sin karriär.

BRUTE FORCE, som hette MED VÅLDETS RÄTT på bio i Sverige, kom 1947 och är en av Dassins amerikanska filmer. Detta är ett fängelsedrama, och jag hade förväntat mig en hårdför thriller med Burt Lancaster i huvudrollen. Vad  jag fick var istället något slags melodram. Lancaster står först i rollistan, men hans rollfigur är bara en i mängden.

Budskapet verkar vara Se upp för vackra kvinnor! De förvrider ditt huvud och kan få dig att göra de mest dumdristiga saker. I en rad tillbakablickar under filmens gång får vi se hur det gick till när de olika rollfigurerna greps – alltid beroende på tjusiga donnor.
Fångarna i det här fängelset ger intryck av att vara väldigt väluppfostrade. Fängelset anses som tufft, men alla intagna beter sig välartat – så länge någon inte tjallar. Då låter de personen mördas i arrangerade olyckor.

Hume Cronyn spelar den grymme kapten Munsey, som styr och ställer på fängelset. Fängelsedirektören är en vek man som låter Munsey göra vad han vill. Munsey drar  sig inte för att tortera och misshandla fångarna, och hans mål är att bli boss för hela kåken. Dock har fångarna fått nog och planerar en revolt.

BRUTE FORCE är välgjord och förhållandevis robust, men den lyfter aldrig riktigt och har emellanåt lite svårt att engagera. Rollfigurerna, åtminstone fångarna, är lite anonyma; vi hinner inte lära känna dem. Fast de sista tjugo, intensiva minuterna är utmärkta.
Yvonne De Carlo spelar en av kvinnorna i intrigerna utanför murarna. En annan av de kvinnliga rollfigurerna heter Flossie.
Nu fick jag lust att se om RIFIFI. Det är en väldigt bra film.

skriven 2017-03-16
 

print

Våra samarbetspartners