OLOV ANTONSSON – Storslagen hyllning till hemstadens gator i “Solnedgång vid Tvärån”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SPOTIFY II DEEZER II ITUNES II BESTÄLL LP

“Solnedgång vid Tvärån” är den nya singeln från Olov Antonsson kritikerrosade album “Nere och ute i AC län”. Precis som många andra spår på skivan är “Solnedgång vid Tvärån” tydligt knuten till en plats i hemstaden Umeå – Tvärån, som rinner genom stadens västra delar.

– Jag ville skriva min egen “Waterloo Sunset”. Men istället för Themsen handlar den om Tvärån. Jag ville skriva en storslagen och euforisk sång om att driva runt i Västra Umeå. En låt där varje rad var viktig, säger Olov Antonsson.

Musiken börjar försiktigt med akustisk gitarr och stråkkvartett, men växer och blommar så småningom ut i ett riktigt popfyrverkeri, med souliga körer, rivig elgitarr, trumpeter och pedal steel.

“Nere och ute i AC län” har rosats av kritikerna, och fick bland annat 4/5 i Dagens Nyheter, 8/10 i Sonic Magazine, 4/5 av TT Nyhetsbyrån och 5/5 av Norran.

Sydsvenskans Håkan Engström lyfte särskilt fram “Solnedgång vid Tvärån” i sin hyllning av “Nere och ute i AC län”: “I fantastiska “Solnedgång vid Tvärån” gör han snygga passningar till både Glen Campbells “Rhine­stone cowboy” och The Kinks “Waterloo sunset” och får Olle Adolphson av bara farten)”.

Olov Antonsson är liveaktuell under våren, närmast på Umeå Open fredag 31 mars, där han spelar med ett stort kompband med bland annat blåssektion, cello, pedal steel och congas.

“Nere och ute i AC län” gavs ut 25 november 2016 på Gaphals. Skivan spelades delvis in i klassiska Second Home-studion i Umeå och är mixad av Henrik Oja (Säkert mfl). Skivan är producerad av Mattias Malm och Petter Utbult har skrivit stråk- och blåsarrangemangen.

Olov Antonsson är 31 år och bor i Umeå. Han har tidigare gjort musik under namnet Cocoanut Groove vars debutskiva ”Madeleine Street” nominerades till Manifestgalan som årets debut.

Några röster om “Nere och ute i AC län”:

“Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.” – Johan Jacobsson, Sonic.

”Det är rätt modigt att göra en debutskiva som gör för Skellefteå och Umeå vad ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” gjorde för Håkan Hellströms hemstad.”
– Po Tidholm, Dagens Nyheter

© Gaphals
 

print

Våra samarbetspartners