THOMAS WYNN & THE BELIEVERS: Sydstatsrockarna släpper låt från kommande plattan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Thomas Wynn & The Believers är ett amerikanskt band som snart släpper en platta med ett budskap om ett bättre liv, ett liv du redan tror är möjligt. Bandet har utsetts till #1 Rock Band och #1 Country/Folk Band av Orlando Weekly i deras hemstad i Florida. På nya albumet Wade Waist Deep tar dom sig bort från sydstatsrocken med en mer varierad musikalisk palett.

Lyssna till titelspåret Wade Waist Deep här:

Plattan är fullproppad av allt det som gör amerikansk musik tidlös: den djupa söderns glödheta gitarrer, komplexa pulserande rytmer och en man och kvinnas röster som sjunger i stämmor. Röster som bara kan sjunga av syskon och det här fallet Thomas Wynn och Olivia Wynn Roche med låtar om att bekämpa sina inre rädslor och göra det man tror är sant och riktigt. Wynn förälskade sig i The Bands Music From Big Pink då han var tonåring och har haft den som ledstjärna tillsammans med det bästa av CSNY, Levon Helm och John Prine.

Han föddes och växte upp i Orlando där han spelade gitarr och bas i kyrkorkestern medan systern Olivia sjöng i kören. Familjen och bibelstudier gav deras liv rytm och puls. “Vår familj och kyrkan var vår fasta punkt i tillvaron,” berättar Olivia. “Det jag minns mest är hur min pappa njöt av att lyssna. Jag tror han försökte urskilja min röst.” Så här satt då pappan med ett förflutet som trummis i Cowboy, som låg på samma bolag som Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band m fl. i all stillhet och lyssnade på sina barn i kyrkan.

Thomas Wynn & The Believers begav sig till Sputnik Sound Studios i Nashville för att spela in Wade Waist Deep med flerfaldige Grammy-vinnaren, producenten Vance Powell (White Stripes, Jack White, Chris Stapleton). “Jag behövde spela in plattan någon annanstans än hemma i Orlando,” säger Thomas Wynn. Så i augusti 2016 reste han och bandet till en plats för att skapa något stort, klart och inspirerande.

Thomas Wynn ändrar nu sitt sätt att skriva. Där hans tidigare texter utgick ifrån egna erfarenheter skriver han nu moget om mer övergripande frågor i livet. Ändringen beror till stor del på att han för ett år sedan blev far till Abel. “Det är en längtan och en strävan efter vem man vill bli,” säger Wynn.

Som liten lärde han sig av sin far att respektera musiken. Band annat lärde fadern den femårige Wynn det rätta sättet att sätta ihop trummorna vartefter han fick sätta en äggklocka på en viss tid och därefter bara hålla en stadigt rytm utan utlevelser och imrovisationer. “Lär dig att älska rytmen,” menade fadern.

Albumets öppningsspår är Man Out Of Time som är en trollbindande blues där Wynn berättar om musiken som hjälper oss i vår tro. “Jag hörde en långsam puls djupt inne i min kropp som var fri från rädsla.” Sjunger han med övertygelse. Hans syster sjunger improviserat då Wynn spelar ett gitarrsolo som låter som en besatt kyrkokör. Heartbreak Alley drabbar lyssnaren som ett hårt slag på virveltrumman i en klassisk country-låt om den stora kärleken som räddar en från att gå under. Med gnistrande akustiska gitarrer, majestätisk hammondorgel och en stor refräng blir den kronan i juvelen toppad med Wynns sång och inlevelse.

Titelspåret Wade Waist Deep rivstartar med en klassisk groove med pockade gitarrslingor och ett budskap som ber oss att dra ner på tempot och koppla av. “Slow down…trust the path we’re on…set our spirits free” är Wynns budskap som ljuder genom hela låten och passar bra till de tider vi nu lever i. I den gospelinfluerade I Don’t Regret ger låtens tema om hopp Wynns röst en extra skjuts och nerv som eggas ytterligare av hans ypperliga gitarrspel. På My Eyes Won’t Be Open vibrerar Wynns röst sårbarhet som den bästa av soulsångare. Denna innerliga ballad om att för första gången bli förälder och inse att vad han förmedlar till sina barn kommer dom att föra vidare. Hans slutsats blir frågorna, Who will remember us when we die? Will our troubles matter? What will we leave behind? Mountain Fog ser livet lite från sidan eller snett uppifrån och till ett starkt, hårt rockbeat tar den lyssnaren till möjligheten till
“a mountain top high above your heart” som Wynn sjunger.

Så vad eller vilka är The Believers? En grupp musiker som förenas i övertygelsen att kraften i deras låtar kan göra skillnad. Olivia Wynn Roache jobbar med noggrannhet för att hennes röst skall smälta in och förstärka Wynns ledstämma. Colin Daniel Fey spelar en klassisk Hammond som kan ta dig till kyrkan eller till helvetet. Chris “Bell” Antemesaris ylar hej vilt på sitt munspel. David Wagner och Ryan

Miranda är ankaret på bas respektive trummor. Bandet bildades helt naturligt eller av sig själv där det ena ledde till det andra. Samtliga tillhör Orlandos lokala musikscen och har länge beundrat Wynns låtar och ville hjälpa till att ta ut dem till en bredare publik. Antemesaris t ex dök jämt och ständigt upp på Wynns gig för att fråga om han fick lira på en låt eller två. Han ville verkligen vara en del av The Believers och har med tiden förtjänat sin plats i bandet.

Thomas Wynn & The Believers har redan gjort två album och turnerat flitigt och gjort gig tillsammans med bland andra Cheap Trick, Gov’t Mule, Medeski, Martin & Wood, SIMON, Jason Isbell & The 400 Unit och Drive By Truckers. Många har redan noterat energin och kraften på Thomas Wynn & The Believers spelningar. “Kanske det bästa bandet vi haft på den scenen,” deklarerade Albany Herald. “Ett av det nyaste, tajtaste, smidigaste, mest energiska band någonsin,” säger Georgia Music Hall of Fame-medlemmen Alan Walden. “Något av de mest upplyftande banden någonsin från Florida,” tycker WMNF 88.6. “Publiken stod upp på sina stolar med hakorna vid knäna och skakade på huvudet. Aldrig hade dom blivit så imponerade av ett band dom aldrig förut hört talas om! “ Nu står Thomas Wynn & The Believers redo att ge sig ut på vägar både inom landets gränser som utanför.

Wynn känner sig redo att göra oss alla till Believers. Men kanske inte på det sättet vi förväntar oss. “För mig spelar det ingen roll hur många som vet vem jag är,” säger han. “så länge som de verkligen känner något då de lyssnar på min musik. Den segerns sötma är den bästa av alla för Thomas Wynn.“

Wade Waist Deep – Låtlista:
01. Man Out Of Time
02. Wade Waist Deep
03. Heartbreak Alley
04. My Eyes Won’t Be Open
05. Thin Love
06. I Don’t Regret
07. You Can’t Hurt Me
08. Mountain Fog
09. Burn As One
10. Feel The good
11. We Could All Die Screaming
12. Turn It Into Gold

Releasedatum
19 maj 2017

Tillgängliga format:
CD, LP och digitalt

Thomas Wynn and The Believers Online
HemsidaFacebookTwitterInstagram

© Mascot Label Group
 

print

Våra samarbetspartners