I AM NOT YOUR NEGRO – biopremiär 17 mars

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Raoul Pecks hyllade I Am Not Your Negro tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Oscarsnominerade Samuel L. Jackson utgör rösten som Baldwin. Filmen vann publikens pris vid sin premiär under Toronto filmfestival. Svensk biopremiär är den 17 mars 2017.

Haitisk-födde Raoul Peck långfilmsdebuterade på 80-talet och fick sitt internationella genombrott när hans film L’Homme sur les quais (Mannen vid stranden) uttogs till tävlan i Cannes Filmfestival, och blev den första haitiska film någonsin att få nordamerikansk biopremiär. Sedan dess har hans filmer, både dokumentärer och spelfilmer, mottagit priser från såväl prestigefulla filmfestivaler som människorättsorganisationer. I slutet av 90-talet tjänstgjorde Raoul Peck som Haitis kulturminister, en erfarenhet han sedan skildrade i boken Monsieur le Ministre… jusqu’au bout de la patience (Ungefär: Herr Minister… vid tålamodets slut). Raoul Pecks nästa film efter I Am Not Your Negro är Le Jeune Karl Marx (Unge Karl Marx).

I Am Not Your Negro har biopremiär över hela Sverige den 17 mars 2017

© NonStop Entertainment
 

print

Våra samarbetspartners