ULF STURESON släpper nytt album

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den forna Traste Lindéns Kvintett-medlemmen Ulf Stureson blev legendarisk på egen hand mycket genom sitt debutalbum “I overkligheten” (1996). Sedan dess har det blivit totalt 4 soloplattor. Det har gått tio år sedan senaste plattan, men nu är längtan över. Sensommaren 2017 släpper Ulf ett nytt album, nu på bolaget Adrian Recordings. Första singeln heter “Gräs och syra” och släpps 17 mars.

Ulf tar på sin femte platta avstamp i sin uppväxt i Alfta, en bortglömd avkrok i södra norrlands inland. Fast för honom är det världens centrum. Det är en samling låtar om en värld, en plats och en person i förvandling. Ibland till det bättre, ibland inte. Det handlar om sorg och saknad, tro, hopp och kärlek på upphällningen, hemlängtan och bortlängtan, nöjen och tristess, träindustrier, bottenfrusna sjöar, hässjor, granar, sommardagar, vinternätter, domusrestauranger och annat spännande som man hittar i landets mest bortglömda delar.

Det är också ett återbesök på platsen där Ulfs första soloplatta “I overkligheten” utspelade sig. En platta som präglades av Ulfs personliga tragedier och förlust av båda sina syskon. Om den plattan skrevs närmast i ett chocktillstånd, hur ser det då ut nu, 25 år senare?

Kanske såhär menar Ulf. För livet går ju vidare vare sig man vill eller inte.
Drömmar, hallucinationer och brutal verklighet trängs på ett album som tänjer på gränserna för vad som kan uttryckas i så kallad populärmusik. Eller vad nu detta är. Som Smultronstället på skiva, ett liv i backspegeln på en bunt gulnade vykort från hembygden. Fast ändå här och nu. Sånger från ett annat Sverige, om en by i förändring och ett liv med.

“En liten incident i somras uppe i Alfta. Jag satt på pizzeria Maxim och tittade ut genom fönstret. Alla utanför såg ut att komma från andra länder. Varenda en på hela Knaggatorget. Och det var säkert 50 pers jag såg, barn, ungdomar, familjer, gamla. En liten kille studsade en fotboll framför sig på övergångsstället. En familj i mycket färgstarka kläder promenerade utanför, mamma pappa med två barn. Dom såg väldigt glada och mycket förundrade ut. Då kom en epatraktor krypande över vägbulan, en sån där kapad 144 med ett par ynglingar i truckerkepsar. Det snurrade till lite, var var jag nånstans egentligen? Hela bilden var smått surrealistisk. Ändå kände jag mig konstigt glad. Och hoppfull. Tänkte att det kanske finns en framtid för den här byn ändå.”
– Ulf Stureson

Ulf Sturesons första platta ”I overkligheten” (1996) har hyllats som ett av de mest personliga och intima album som skapats i Sverige bl.a. av tidningen Sonic som placerade det på sin lista över de 100 bästa svenska albumen någonsin. Innan dess hade han gjort djupa avtryck i den svenska musikhistorien som medlem och låtskrivare i Traste och Superstararna och Traste Lindéns Kvintett. 2007 kom hans senaste och 4e album. I höst är det äntligen dags för album nummer 5 men känslan är den samma som vid debutalbumet, det är en nystart med tydligt tema, en självbiografisk tillbakablick med sikte på framtiden. Tillbaks till där det började. I Alfta. Bandet är från grannbyn Rengsjö, fotografen från Alfta och plattan har mestadels spelats in i en gammal nedlagd fabrik vid Ljusnans strand utanför Bollnäs och är producerat av Ulf själv.

© Border

print

Våra samarbetspartners