SILENCE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Liam Neeson, Adam Driver, Andrew Garfield

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-03-03

Martin Scorsese har inte gjort mycket väsen av sej efter “The Wolf Of Wall Street” (2013) utan mest ägnat sej åt tv produktioner. En anledning kan vara att han jobbat som eldsjäl att få iscensätta sitt livs filmdröm “Silence” som nu alltså efter 15 års kamp verkställs. Jag kan förstå att höjdarna på filmbolagen i det superkommersiella Hollywood inte direkt hjulade genom rummen av glädje över det här minst sagt smala projektet.

Under nästan 3 timmar visualiserar Martin Scorsese Shusako Endos tunga berättelse om två portugisiska jesuitpräster Sebastiao Rodriguez (Andrew Garfield) och Francisco Garupes (Adam Driver) korståg till 1600-talet Japan för att försöka rättfärdiga sin mentor Christovao Ferreira (Liam Neeson) som sägs ha avsagt sej den kristna tron. De två prästerna stångar sina pannor bokstavligen blodiga mot en mur av motstånd, hat och förakt från de styrande som vägrar låta folket insupa några utsvävningar från den rätta läran, deras ledstjärna Buddha.

Fotografen Rodrigo Pietro fångar miljön och det konstanta lidandet med skärpa och knivskarp blick för kontrasterna mellan het hemska och groteska och det vackra som sägs utgöra solens rike som i detta fallet blivit mörkrets. Det som fascinerar mej mest är dock med den energi och glöd Scorsese bollar med frågan vilken moralisk rätt de självspäkande prästerna (de väljer tortyren framför att trampa på Jesusbilden) har att bestämma över liv och död för omgivningen som skall offras på deras bekostnad.

Garfield, Driver och inte minst Neeson (i en mindre roll) är alla lysande och filmen som helhet ett estetiskt mästerverk som kommer att återställa Martin Scorseses status som en av vår tids mest respekterade regissörer.

skriven 2017-03-01

print

Våra samarbetspartners