SOUTHBOUND

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Antologiskräck, USA 2015
Regi: Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Horvath och Radio Silence
I rollerna: Chad Villella, Matt Bettinelli-Olpin, Kristina Pesic, Fabianne Therese, Nathalie Love
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FYRA

Kors i röven!
Ibland känner jag att jag har gett upp när det gäller modern, nyproducerad skräckfilm. Jag tar mig med möda genom film efter film, och tycker att den ena är sämre än den andra. Men jag ger inte upp, jag hoppas alltid att jag ska hitta något bra – eller kanske till och med riktigt bra. Och även om det är sällan, så händer det ibland. Som nu.

SOUTHBOUND är visst en film av folket som gjorde V/H/S – men den har jag inte sett, så jag kan inte göra en jämförelse. Men, liksom V/H/S är denna nya film en antologifilm, det vill säga, den innehåller flera korta historier. Fyra olika personer har regisserat.
Redan när filmen börjar överraskas jag. Jösses, det här ser ju ut som en “riktig film”. SOUTHBOUND må vara en lågbudgetfilm, men det är inte ännu en av alla dessa filmer med platt, digitalt filmfoto och osäker klippning. Tvärtom, det här ser riktigt bra ut, och skådespelarna gör bra ifrån sig.

Det handlar om fem historier som glider in i varandra. Mot slutet av varje episod dyker det upp en ny rollfigur, som tar vid och blir huvudperson i nästa episod. Kvalitén på episoderna varierar lite. Ingen är direkt dålig, däremot är några riktigt bra. Alla utspelar sig längs en ödslig väg mitt ute i ingenstans. Jag gillade i synnerhet storyn om de tre tjejerna som bjuds hem till den Galna Familjen På Landet och råkar illa ut, samt episoden där en stackars kille hamnar på ett folktomt sjukhus mitt i natten, och tvingas genomföra en operation. Blodet forsar i några av episoderna, effekterna är välgjorda. Filmens slut är rätt smart. Larry Fessenden gör en radiopratare som hörs mellan de olika episoderna.

Till skillnad från många andra antologiskräckisar, spretar inte den här. Här finns inga olika registilar eller sätt att klippa som inte alltid passar ihop. Det hela är väldigt jämnt. När det gäller skräckfilm tycker jag allt att SOUTHBOUND ligger över snittet bland det som görs nuförtiden.

skriven 2017-02-26
 

print

Våra samarbetspartners