THE BLOB

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skräckklassiker, USA 1958
Regi: Irvin S. Yeaworth Jr., Russell S. Doughten Jr.
I rollerna: Steve McQueen, Aneta Corsaut, Earl Rowe, Olin Howland, Stephen Chase
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

Förr i tiden hände det ofta att det var klass på B-filmerna. De må ha varit billiga, men de var trots allt bioproduktioner, de sköts på 35mm-film, musiken framfördes av orkestrar, och blivande stjärnor debuterade framför- och bakom kameran. Nuförtiden har B-filmerna hamnat i en svacka; ibland ser de inte ens ut som riktiga, professionella filmer, och musiken framförs av någons polare som har en synt.

Klassikern THE BLOB från 1958 var en independentproduktion som plockades upp av Paramount för biodistribution – och här i Sverige försågs filmen med titeln FARAN FRÅN SKYN. Irvin S Yeaworth Jr regisserade denna minst sagt färgglada och underhållande lilla film, som Studio S nu släppt på DVD i en tjusig utgåva – kopian är strålande, de knalliga färgerna står ut. Det gillar vi i dessa tider när filmare fått för sig att färger ska tonas ner så att det ser blekt, smutsigt och trist ut.

En meteorit slår ner utanför en liten stad, och ur stenen rinner det ut gegga. Denna gegga är en varelse från yttre rymden och som gillar att äta människor. Födan får varelsen att växa, den röda geléklumpen blir allt större och beger sig in mot stan.
Den sjuttonårige high school-eleven Steve och hans flickvän har bevittnat blobbens framfart, men ingen tror på deras historia, allra minst polisen. Panik utbryter när gelén är stor som ett hus och tar sig an både en biograf och en restaurang.
Den unge Steve spelas av Steve McQueen. 1958 var har 28, men såg ut som 40. Övriga tonåringar ser ut att vara i samma ålder. De verkar vara jämngamla med sina föräldrar.

Effekterna är billiga, men charmiga – praktiska effekter och modellbyggen är mycket trevligare än dagens datoranimerade grejor. Åtminstone trevligare än de uselt datoranimerade effekterna i till exempel The Asylums produktioner.

Jag har ingen aning om huruvida THE BLOB var avsedd att vara otäck och spännande på riktigt. Burt Bacharachs käcka ledmotiv som inleder filmer låter antyda att det handlar om en komedi – och det är rätt roligt, det här. Framför allt är det underhållande och snyggt.
1972 kom det en uppföljare; BEWARE! THE BLOB. Den regisserades av Larry Hagmsn, av alla människor. Några år senare, när Hagman gjort sig ett namn som JR i DALLAS på TV, släpptes filmen på nytt – med en ny slogan: “The movie that J.R. shot!”.

1988 gjordes en nyinspelning av THE BLOB. Den gången var det rak skräck, med mycket splatter och grejor. Det är nu längesedan jag såg den filmen, men jag vill minnas att den är bra.

Filmen de tittar på i biografen är en riktig film, och inget som totats ihop bara för THE BLOB. Den heter DAUGHTER OF HORROR, även känd som DEMENTIA, och kom 1955. Det är en synnerligen märklig film – men den är mycket fascinerande. Eftersom DAUGHTER OF HORROR är i public domain, finns den att få tag på lite varstans. Till exempel under betyget nedan. Det här ingen film 1950-talets tonåringar skulle orka sitta igenom, även om den bara varar drygt 55 minuter.

skriven 2017-02-24
 

print

Våra samarbetspartners