VAIANA (Moana)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ron Clements, John Musker, Don Hall och Chris Williams
Originalröster: Auli’i Cravallo, Dwayne Johnson, Rachel House, Tememura Morrison, Jemaine Clement
Svenska röster: Wiktoria Johansson, Björn Bengtsson, Jamil Drissi, Jennifer Brown, Gunvor Pontén

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-02-03

Det vore kanske synd att säga att det är en trend med kvinnliga protagonister i Disneys värld, men de senaste åtta åren har världen i alla fall förärats i tur och ordning Prinsessan och grodan, Modig, Frost och Hitta Doris. Samt nu i denna stund Vaiana, som redan är en välförtjänt megahit på den amerikanska hemmaplanen. Alla dessa rullar är dessutom ett exempel på att det inte alls är nödvändigt att ha manliga hjältar i fokus varje gång, det är ju ändå trots allt historien som är det viktigaste.

Vaiana är dessutom udda så till vida att den har den polynesiska kulturen som fond för den frejdig historien. Ett plus i min bok eftersom det alltid är roligt med variation i de här sammanhangen. Nu har man förvisso botaniserat en del i den här kulturen i den betydligt svagare Lilo & Stitch också tidigare, men här har filmmakarna gått minst ett par steg längre i detta avseende och valt en välgörande mognare approach därtill.

Handlingen utspelas på en paradisö där befolkningen levt i harmoni med naturen i åtskilliga generationer. Dessvärre hotar en förbannelse hela det bräckliga lilla samhällets existens. Sextonåriga Vaiana, som även råkar vara hövdingens dotter vet dock råd. Hon tänker rädda ön genom att ge sig ut i på okänt hav bortom närmaste rev, men den modiga och viljestarka tonåringen behöver hjälp för att lyckas. Sagt och gjort, in på scenen stiger Maui, en lätt självgod halvgud och tillika ett muskelberg med mängder av livs levande tatueringar, som inte alls håller med sin husbonde om allt han gör och säger.

Trots det inledande gruset i relationsmaskineriet utvecklas givetvis ändå en fin vänskaplig relation mellan honom och Vaiana. Jämnbördig är den också, det visar sig nämligen att den motvillige Maui inte har en chans att vifta bort henne Samtidigt leder som sig bör duons gemensamma äventyr även till en rad möten med diverse lustiga och smått läskiga varelser. Vi talar skojighetsfaktor av klass, helt enkelt. Som om detta sedan inte vore nog bjuds man på idel goda russin i kakan också i form av både urläckert tjusig animation och musikalnummer av klassiskt pampigt Disneysnitt.

Vaianas redan cementerade succé är således inte bara välförtjänt utan även fullt förståelig.

skriven 2017-02-01

print

Våra samarbetspartners