JACKIE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Pablo Larraín
I rollerna: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-02-03

Jacquelin Bouvier Kennedy var det närmaste USA har kommit till en drottning eller prinsessa. Kameran älskade henne och tonårstjejer spanade in hennes klädstil med trånande blickar. Hon var landets första dam och gift med en president som var så nära en filmstjärna eller popidol man kunde komma.

John Fitzgerald Kennedy (JFK för eftervärlden) studsade i sänghalmen med Marilyn Monroe och lekte med Sinatras Rat Pack när han var i Hollywood och lämnade Jackie hemma i Washington med barnen. Jackie bet ihop, det gjorde man när man måste leva upp till sin ställning som Vita Husets kuttersmycke. Allt rasade emellertid samman som ett korthus den 22 november 1963 i Dallas, Texas när Lee Harvey Oswald med en kula förändrade historiens gång.

Jackie är en arbetsseger för Natalie Portman som personifierar Jackie under denna traumatiska tid i hennes liv, alltså om och omkring mordet på hennes make. Vi får höra hennes egen berättelse för en journalist och i återblickar och utvalda händelser lägga pussel med hennes vad de flesta inte visste mycket komplicerade väsen som av omständigheterna tvingats att spela en roll.

USA befann sej i ett nationellt trauma inte minst eftersom vi befann oss mitt i det kalla kriget och Kennedy hade tagit de första stapplande stegen in i Vietnam. Jackie gjorde allt för att eftermälet av hennes make skulle bli närmast glorifierat men man anar en viss bitterhet hos brodern Bobby som snart också skulle bli presidentkandidat och mördad. Jackie kunde spelets regler och höll t.o.m den egotrippade Lyndon B. Johnson som inte kunde svära eden fort nog stången.

Jag älskar biografier och den tid vi rör oss i här och som sagt är Portman lysande. Den musikaliska inramningen drar emellertid ner pluskontot eftersom stråkhaven nästan dränker duken med sin närvaro. Inga krafter skall lämnas åt slumpen för att en Oscar eller gärna fler skall sila som ett stilla vårregn över filmen.

skriven 2017-02-01

print

Våra samarbetspartners