ASSASSIN’S CREED

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Justin Kurzel
I rollerna: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-01-11

Att det är en vansklig sak att filmatisera dataspel är inte direkt någon nyhet..Streetfighter, Doom, Need for Speed och Warcraft är bara några av missräkningarna i raden. Fast det hindrar förstås inte filmmakarna fortsätter att plöja ner pengar i nya projekt. Ett sådant är Assassin´s Creed, en jättesatsning med en prilapp på dryga miljarden, som med begränsad framgång försöker leva högt på att folket i den stjärnspäckade rollistan trots allt lyckas hyggligt med att addera en aning substans till det röriga upplägget. Actionspäckat är det hela förstås också, men överlag ter sig det hela dessvärre oväntat tamt för att inte säga platt trots några häftigt fartfyllda sekvenser.

För egen del ska gärna erkännas att jag inte är någon (data)spelare. Således är jag endast ytligt familjär med innehållet i Assassin´s Creed. Tur då att några kunniga kollegor generöst rätade ut några av frågetecknen kring handlingen. För tydligen är det så att regissören Justin Kurzel och hans tre manusförfattare plockat grundstoffet från i alla fall de två första spelen. Alltså får vi oss till livs historien om dömde mördaren Callum, som blir handplockad av ett ljusskyggt sällskap i nutid till att fightas med lönnmördarnas broderskap mot tempelriddarna under den spanska inkvisitionen. Syftet? Att lägga vantarna på Edens äpple, en relik som sägs innehålla den genetiska koden för fri vilja.

Härifrån spinner historien vidare mot ett klimax, som öppnar för den fortsättning som redan är utannonserad. Ett scenario som ter sig föga upphetsande, får man väl säga. För även om nu denna skapelse inte är något renodlat stolpskott, så vore det synd att påstå att det hela håller måttet. Förvånansvärt ospännande, väl konturrlöst och inte minst håltomt i bakgrundsteckningarna blir domen.. På tal om det sistnämnda undrar man i sitt stilla sinne vem de individer vi presenteras för egenligen är? För förutom Callum har i stort sett ingen fått något kött på benen att tala om, och det fungerar naturligtvis inte även om ursprungshistorien råkar komma från ett dataspel.

skriven 2017-01-10

print

Våra samarbetspartners