MARVEL UNIVERSE LIVE, Malmö Arena, Malmö den 13 oktober 2016

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Shanda Sawyer
Marvel Universe Live spelas till och med den 16 oktober.

För fem år sedan förde serieförlaget DC med framgång över Batman till scenen. Showen som då intog Forum i Köpenhamn utgjorde en bekräftelse på att det visst går att skaka liv i superhjältar i liveformatet. Batman Live, som showen fullt logiskt hette var rent allmänt en lekfullt seriös och visuellt actionladdad föreställning, som fångade och balanserade Batmanuniversumet med både respekt och experimentlusta.

När nu konkurrenten Marvel försöker göra samma sak står ett helt koppel superhjältar på menyn, och det i sin tur ger förstås en antydan om att det vankas action i parti och minut. Så brukar det vara i serierna när många spandexklädda figurer samlas, och så är också fallet i denna föreställning. Den lika flummiga som simpla historien går ut på universums mäktigaste kraft, den Kosmiska kuben riskerar att falla i skurkaktiga händer. Thors onde bror Loke är det värsta hotet, så därför splittrar han den i tre delar med sin jättehammare, och sprider delarna runt om i världen. Detta utgör sedan startskottet på en kamp mot klockan och diverse superskurkar, som Green Goblin, Red Skull och tidigare nämnde Loke.

Under resans gång besöker Captain America, Iron Man och gänget idel platser, som Himalaya, New York och superhjälteorganisationen Avengers högkvarter, men allt som serveras utspelas i verkligheten på en hockeyrinksliknande scen, och alla kan lita på att det smäller och låtsasfajtas i parti och minut. Synd bara att dessa inslag snabbt blir väl röriga och repetativa. Med tanke på detta är det allt tur att man bjuds på en del riktigt svettiga stunts som kompensation. En involverar motorcyklar som hoppar från platå till platå på en ställning medan en annan är en tjusigt iscensatt fightingscen mellan hjältar och skurkar på högflygande nivå.

Som helhet är emellertid Marvel Universe Live inte någon överdrivet minnesvärd föreställning. Det hela är vare sig varierat, nyanserat eller stämningsfullt på samma sätt som Batman Live var då det begav sig. Jag kan uppleva att där DC-folket tog vissa risker rent konstnärligt och försökte eanpassa sin show till mediet har Marvelproducenterna mest bara rutinmässigt försökt återskapa det som finns i serierna och filmerna utan krusiduller och särskilt mycket hjärta. Fast inte utan att först förenkla innehållet och göra allt avsevärt barnsligare, bör tilläggas. Ungefär som en teaser för alla plastleksaker som fanns till försäljning i överflöd i arenans foajé. Därför är ovanämnda trea också synnerligen stabbig. Helt i onödan, skulle jag vlja påstå.

skriven 2016-10-14

print

Våra samarbetspartners