SIV SOVER VILSE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Catti Edfeldt, Lena Hanno Clyne
I rollerna: Astrid Lövgren, Lilly Brown

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2016-09-30

En morgon vaknar Siv med norrsken utanför fönstret. Ett tecken på att det kommer bli en magisk dag, berättar hennes pappa.

I skolan samma dag dyker en ny klasskamrat upp. Cerisia kommer från Stockholm och är både modig och excentrisk.

Redan första dagen blir Siv och Cerisia vänner, och Cerisia bjuder hem Siv att sova över. Det är första gången Siv sover hemifrån och hon får en papperslapp med pappas telefonnummer på att ha i fickan, ifall hon vill åka hem.

Cerisias familjs lägenhet är en enda lång korridor med dörrar till de olika rummen. En lägenhet som den observerande Siv synar i alla dess märkliga detaljer.

På de färgglada väggarna har de konstiga tavlor med zebror och tigrar. Familjens stora och läskiga men snälla hund har en bula på huvudet och innan maten tar Cerisia två glassar medan Siv bara får en.

Siv sover vilse är baserad på Pija Lindenbaums omtyckta barnbok med samma namn och filmatiseringen är ett lyckat faktum.

Skickligt skildras den tvetydiga känslan inför att sova borta första gången, både spännande och läskig, i ett hem som är så främmande från Sivs eget, med en kompis som inte alls är så värst kompisaktig.

På natten vaknar hon och inser att Cerisia inte ligger i sin säng och sover.

Med finurliga kameravinklingar och vackra kameraeffekter skildras Sivs äventyr då hon tassar ut i lägenheten för att leta efter Cerisia och plötsligt befinner sig mitt i ett drömlikt äventyr.

Regissörerna lyckas inte bara sätta fingret på känslan om hur stor grej det faktiskt är att sova borta för första gången. De lyckas också understryka vikten av att säga ifrån när något känns fel och orättvist, och hur bra det känns efteråt.

Matilda Arborelius
skriven 2016-09-30

print

Våra samarbetspartners