BLIND GUARDIAN – de nya sångerna har klassikerpotential

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tiden går, men traditionella powermetalband består. I alla fall de som förblir vid sin läst och samtidigt lyckas vara diversifierade nog att för att vara intressanta pä längre sikt. Som Blind Guardian. I gott och väl tre decennier har de metalrockat världen från sin bas i tyska Krefeld, och än finns det inget som tyder på att de ska lägga ner verksamheten. Senaste albumet Beyond the Red Mirror släpptes så sent som förra året, och för närvarande arbetar dessa stilbildande trotjänare på att slutföra sitt ännu så länge obetitlade magnum opus, ett symfonorkesterbackat projekt, vars första frö såddes så tidigt som 1990 i samband med releasen av konceptalbumet Nightfall in Middle Earth.

– Det är tyvärr sant att allt började redan då, medger sångaren Hansi Kürsch. Vi planerade att ta med två sånger med orkester på Nightfall…, men vi sparade dem istället. Sedan började vi arbeta på riktigt med den här skivan för tjugo år sedan. Som läget är nu är planen att släppa den nästa år, men det blir förmodligen 2018 istället. Det ska bli väldigt roligt att höra vad folk tycker, bara några få har hört den här musiken.

Fast än så länge är det förstås Beyond the Red Mirror som ligger färskast i medvetandet hos fansen. Hansi säger att han aldrig varit besviken över deras respons, och den här gången tyder reaktionerna live på att några av de nya sångerna har potential att bli klassiker.

– Det är i alla fall vad folk har berättet för mig, och det är verkligen “great”. Sedan är förstås inte försäljningen vad den varit, men vi håller ändå fortfarande flaggan högt, och det bekräftas varje gång jag pratar med affärsfolket. Så visst har situationen förändrats, men vi befinner oss alltjämt på en hög nivå.

– Hur skulle du vilja beskriva den här skivan för någon som följt er från början?

– Först skulle jag saga: förvänta dig det oväntade och försök se bortom galenskapen. Särskilt om det är frågan om en gammal fan kan det här vara svårt att greppa. Våra rötter är kvar, men vi har alla utvecklats som människor. Vi har förändrats, det var dags att gå vidare. Det är ingen mening med att spela in samma sånger hela tiden.

Sistnämnda må vara en god tanke, men det är också ett faktum att skivsläppen kommit allt glesare på senare år. Pauser på sisådär fyra år elelr mer har varit mer regel än undantag ända sedan millenieskiftet. Det ligger alltså nära till hands att tro att den kreativa biten blivit svårare med åren, men Hansi vare sig kan eller vill ge ett entydigt svar på det.

– Det beror på. Om man tittar på Blind Guardian, så berättar vi många historier, och då tar det tid innan något nytt dyker upp i huvudet. Fast på senare år har vi inte oroat oss för det där. Antingen får man vänta eller också får man helt enkelt bara sätta sig ner att försöka komma på något, allt kommer ju inte spontant till en. Förr inspirerades vi mer av andra band, men nu har vi vår egen stil, och då vill vi arbeta på vårt eget universum istället. Det är inte färdigt riktigt än.

– Fast ni har onekligen arbetat på det ett tag nu. Kärnan i bandet, du och gitarristerna André Olbrich och Marcus Siepen har spelat ihop nästan trettio år nu. Vad har hållit ihop er?

– Vänskapen. Vi har en djup förståelse och bra kemi mellan varandra. Vi må arbeta långsamt, men när det gäller de personliga relationerna och familjen känns det rätt. Vi möttes i en ung alder av en tillfällighet och delade samma mål och samma inställning från början. Vi var starka nog att kunna överleva de dåliga tiderna, men hade på samma gång en förmåga att kunna njuta av de goda.

– Rätta mig om jag har fel här, men ni verkar inte ha varit med om mycket drama och skandaler heller?

– Vi är högst professionella. Vi vet hur vi ska hantera det här livet. Om någon slutar är han förmodligen död ha ha. Vi är hängivna musiken, vi har visioner. När vi var yngre genomlevde vi ett visst mått av rock `n roll i vår livsstil, men vi insåg att musiken var det viktigaste. Så om något är de historier vi har att berätta mer av det roliga än skandaölsa slaget.

– Hur ser du på framtiden? Är du positiv?

– Definitivt. Jag tror det finns mer positiv energi i världen än negativ, och det gäller oss också. Vi blir fortfarande bättre och bättre. Sedan kanske energin levereras på ett annat sätt idag än i början, men vi har fått nya färdigheter. Så det finns mycket att upptäcka för de som vill. I år ska vi åka till två, tre nya länder vi aldrig spelat i. Att nya människor alltjämt efter trettio år blir fans är motivation nog. Vi får unga hängivna fans samtidigt som våra gamla fortsätter hänga med. Det är garanti tillräckligt för att vi ska fortsätta.

skriven 2016-05-19

print

Våra samarbetspartners