MARTHA & NIKI

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Tora Mkandawire Mårtens
Dokumentär

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2016-01-22

”När du dansade berättade du hela din life story”, säger Niki när hon minns tillbaka på första gången hon mötte Martha. Efter det blev de oskiljaktiga danspartners under flera år, vilket Tora Mkandawire Mårtens finkänsligt skildrar i denna dansdokumentär.

Från 2010 till 2015 har hon följt vännerna och hiphopdansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos, och har i intervjuer berättat att hon fick upp intresset för dem redan innan de tävlade i den största tävlingen inom street dance, Juste Debout i Paris.

Därför börjar också filmen med att vi får följa deras resa dit. Det är final efter final och idel kaxiga battles där Martha och Niki tar plats i en annars mansdominerad värld. Faktum är att nästan hela första halvtimmen ägnas åt semifinaler och finaler i olika tävlingar. Det är måhända en lite väl tilltagen startsträcka men snart börjar man lära känna personerna bakom dansarna och det är där behållningen ligger.

Martha & Niki är inte bara en dansfilm utan också en varm och känsloladdad dokumentär om identitet och vänskap. Niki är adopterad från Etiopien av en svensk familj och är ”låtsas-afrikan” som hon själv uttrycker det. Hon är utåtriktad och glad. Martha kom till Sverige från Uganda i 13-årsåldern och har svårt att känna sig hemma här. Hon längtar tillbaka till sitt hemland, är tystlåten och vill inte låta någon komma för nära.

Deras olikheter spelar snart in och med åren börjar den starka vänskapen tyna. Dokumentären blir snart ett känsligt relationsdrama, där deras gemensamma kärlek till dansen inte räcker för att överskugga det faktum att de utvecklas åt olika håll.

Ibland är det tvära kast mellan scenerna och lite väl hoppigt med de många resmålen som ska besökas och klämmas in på filmens nittio minuter. Men skildringen av en duo som verkar oslagbara ihop och som sedan krackelerar är gripande och stämningen i tävlingarna går nästan att ta på, det är svårt att sitta still och man kan inte låta bli att dra på smilbanden när de nästintill perfekt synkade dansar sig mot toppen.

Matilda Arborelius
skriven 2016-01-22

print

Våra samarbetspartners