MAD MAX: FURY ROAD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: George Miller
I rollerna: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Josh Helman, Nathan Jones

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2015-05-14

Tom Hardy i huvudrollen, en generellt ganska hyfsad skådis, är helt miscast; ser ut – och agerar stundtals – som en överårig, sensibel pojkbandsmedlem i Mad Max-förklädnad på bögdiscomaskerad, äger inte ett dugg av Mel Gibsons väderbitna, farliga, undergångshärdade wastelandutstrålnig, och får följaktligen också spela andrafiolen till Charlize Theron, i rollen som Furiosa, hennes stora handikapp till trots, en uppenbart fejkad datordigitaliserad gummiarm. (Och hon är, som vanligt, bra.)

Nej, man får inte nog med grafiskt våld, det klipps för fort, samma actionsekvenser upprepas gång på gång, och inte sällen är skapelsen både smålöjlig och ologisk (motorcykelburna gamla feministfarmödrar med supersniperförmågor som överlevt i öknen utan vatten i årtionden!?)

Tyvärr har regissören George Miller som, som bekant, även stod för de tre första filmerna, tagit åt sig av modernt actionfilmskapande, istället för att hålla sig till konceptet som gjorde delar av de gamla filmerna så fantastiskt häftiga. Låt gå för att vissa explosioner och dylikt digitaliserats, jag tänker mest på redigeringen. De första minuterna är i och för sig helt ok, men ju närmare slutet vi befinner oss, desto mer furiös (he, he) blir klippningen, vilket förstör synupplevelsen – inte bra. Och då såg jag filmen i 2D, inte 3D, som filmen främst lanseras i, och där snabba klipp blir ännu svårare att hänga med i.

Visuellt annars utan anmärkning (kostymer, masker, utsmyckning, foto), men “Mad Max 4 – Fury Road” är helt enkelt en mer påkostad, men sämre version av “The Road Warrior”. Se om den istället, det är en verklig 5 av 5-film!

Skriven 2015-05-15

print

Våra samarbetspartners