A MOST VIOLENT YEAR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: J.C Chandor
I rollerna: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Alessandro Nivola, Elyes Gabel

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2015-04-10

Det här var bra, men tyvärr inte perfekt.

Det är inne med filmer som utspelar sig på 70- och 80-talet just nu och denna gång återvänder vi till 1981 års New York. Detta år lär ha varit ett av de mest våldsamma i stadens historia och jag antar att filmens titel anspelar på just detta, för verket som sådant är inte extremt våldsamt även om det inte heller är våldsbefriat.

Man skulle kunna beskriva “A Most Violent Year” som ett ganska realistiskt och övertygande gangsterdrama men lika gärna som en skildring av hur svårt det är att leva efter lagen och moralen under vissa omständigheter. Atmosfären och berättandet är, framför allt inledningsvis, lite lunkande men under ytan ändock nervig. Alltmedan storyn fortgår minskar lunket medan nerverna börjar krypa utanpå skinnet. Stundtals riktigt spännande.

Dock innehåller filmen även segment som inte riktigt stämmer i mina ögon, den spansktalande lastbilschaufförens aktioner exempelvis, annars hade det redan hyfsat höga betyget kunnat bli ännu högre. (Och av någon anledning kunde jag inte riktigt skaka loss tankarna på att jag såg pilotavsnittet till någon ny HBO-serie i “Sopranos” fotspår.)

Skriven 2015-04-10

print

Våra samarbetspartners