CIRQUE DU SOLEIL: QUIDAM, Forum, Köpenhamn den 18 februari 2015

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Denise Biggi och Luc Ouelette
Quidam spelas till och med den 22 februari

Cirque du Soleil har nått världsdominans vad gäller storslagna shower. Bortsett från de åtta uppsättningar som rullar fast i Las Vegas har det kanadensiska underhållningsbolaget otaliga diton som turnerar konstant världen över, och de gör sitt bästa för att göra nedslag där det är möjligt. Till och med en liten avkrok som Öresundsregionen har täckts in ordentligt på senare år. Tro det eller ej, men Quidam är den femte Cirque de Soleil-showen som kommit hit sedan 2012. Ändå är det långt ifrån slut än. Åtminstone ett halvdussin shower ytterligare turnerar världen runt för tillfället, så det är givet att ytterligare besök lär bli aktuella de närmaste åren.

Detta är förstås jag den förste att applådera, Cirque du Soleil bjuder alltid på artistunderhållning i absolut världsklass. Men receptet börjar också i viss mån te sig bekant. För mig i egenskap av hyfsat rutinerad åskådare har de olika föreställningarna börjat flyta ihop en aning på sistone, något Quidam tidvis illustrerade rätt tydligt. En lite småaktig invändning som nytillkomna beundrare förstås kan välja att ignorera fullständigt, men i min bok gav vissa nummer oundvikligen en deja vu-känsla av det tämligen uppenbara slaget. Ett exempel var jongleringen med så kallade diabolos på snören i osannolikt högt tempo, ett annat var ett statyartat nummer i vilket ett par demonstrerade sin viga urstyrka genom att inta den ena osannolika positionen i slowmotion efter den andra.

Tilläggas bör att dessa inslag samtidigt med all rätt utgjorde några av kvällens mest bejublade och imponerande inslag, så egentligen finns det väl ingen anledning att klaga på eventuell recycling. Särskilt som Quidam faktiskt hade sin urpremiär redan 1996. Senare uppsättningar har alltså inspirerats av denna, inte tvärtom.

Ändå blir det som här rätt tydligt ibland att Cirque du Soleil är sin egen största konkurrent. Därför har de också gått helt rätt väg när de alltmer låtit temat renodlas genom åren, som i vattenorienterade O eller magi-inriktade Believe.

Men med detta sagt; Quidam är förmodligen en av Cirque du Soleils mest lekfulla shower. Vilket bara är logiskt. Den röda tråden denna gång är nämligen historien om en liten flicka som försummas av sina föräldrar, och därför försvinner in i sin egen fantasirika värld full av överraskningar. I vanlig ordning figurerar några färgstarka gycklare vid väl valda tillfällen, vars uppgift både är att ge variation och få publiken att skratta. Ett Chaplin-doftande filmnummer där ett dråpligt svartsjukedrama regisseras står ut i detta avseende. Men det är förstås de fantastiska akrobaterna och gymnasterna som stjäl showen. De tänjer bokstavligt talat sina kroppar till det yttersta varje gång och upphör aldrig att imponera, vare sig de nu befinner sig med fötterna på jorden, hänger i ringar, klättrar i rep eller låter ett tygstycke fungera som enda livlina och skydd mot det hårda scengolvet.

skriven 2015-02-19

print

Våra samarbetspartners