CLEAN BANDIT har gjort rent (hit)hus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De är unga, klassiskt skolade, ofta rosade och har en en av årets största hits. Bandet som åsyftas är Clean Bandit, och Rather Be är låten hela världen förförts av. En topp tio-placering i USA och förstaplaceringar i bland annat hemlandet England och Sverige är bara några meriter som cementerat populariteten, men vare sig otroliga 230 miljoner strömningar på Spotify eller 160 miljoner klick på den tillhörande videon har gjort särskilt mycket för det ekonomiska välbefinnandet.

– Sorgligt nog, stönar violinisten Milan Neil Amin-Smith. Om det här ändå varit åttiotalet. Då hade jag haft ett väldigt stort hus i Mexiko City nu. Det finansiella läget för oss som gör skivor är en skam, det är andra vägar som gäller idag om man vill tjäna pengar. Jag ser ingen ände på det här, men vi lever alla i samma värld.

Milan gnäller inte, utan beskriver snarare situationen. Han gillar läget, och betonar hur viktigt det är att fortsätta skapa nya sånger oavsett vilket. Det är också därför alla inblandade försöker ignorera kritikerna. Åtminstone en del av dem.

– Yeah, somliga hatar oss vad vi än gör, och då är det lätt att älta för sig själv vad folk bakom tangentbordet skriver. Då är det skönt att vi har familj och andra folk som tar hand om oss. Sedan hjälper det oss att se det här som en resa, vi åker till en annan plats varje gång vi skapar något nytt. Därför rinner kritiken av oss som vatten på en gås.

– Det låter som om du skulle kunna vara rätt nöjd med responsen på ert debutalbum New Eyes?

– Jag är aldrig bara nöjd. Nu måste vi fortsätta bygga vidare på det vi redan skapat. Jag fastnar aldrig i det vi gjort tidigare, nu är vi ute efter att skapa nya sound.

Fast nya sound i all ära. Så här långt har publikens fokus till stor del varit på Rather Be. Fjärdesingeln av de sex som hittills släppts från debutverket. Milan säger att folk fastnat för “spåret” i samma ögonblick som de hört det. Men det är svårt att se hur hjärnan fungerar när det gäller musik, menar han. Samtidigt är det förstås ett faktum att en låt som Rather Be oundvikligen överskuggat allt annat bandet gjort.

– Absolut, men så var det också en sång som fungerade som ett slags skyltfönster mot världen för oss tack vare internet. Fast det finns också ett djup i det vi gör och vi är goda musiker. Så vi är här för att stanna.

– Er musik har karaktäriserats som fusionmusik där elektronica, klassisk musik och house blandas. Håller du med om den beskrivningen?

– Jag antar att man skulle kunna göra det, men jag är inte så säker. Modet förändras, men musiken gör det inte, så man kan väl säga att vi flätar samman olika genrer. Vi formulerar det som om vi dikterar vår egen framtid. Det känns bäst för oss i egenskap av kreatörer.

Clean Bandit är ett ungt band. Vid bildandet 2009 på det ärevördiga universitetet i Cambridge hade de knappt lämnat tonåren bakom sig, och det fanns egentligen inga tankar på att bilda ett band. Men när den stråkkvartett Milan och cellisten Grace Chatto var medlemmar i började uppmärksammas av den sistnämndes dåvarande pojkvän, sedermera basisten Jack Patterson hände något.

– Ja, han mixade vad Grace spelade med elektroniska beats, och sedan växte allting utifrån det. Jag antar att det var därför folk tidigt ville se oss finslipa det klassiska eller elektroniska. Men vi låter oss inte begränsas av det. Det finns ingen anledning att påstå att vi inte kommer att diversifiera oss mer i fortsättningen. På nästa album kanske vi helt enkelt bara byter ut popen mot rock, vem vet.

– Fast bortsett från det, så tog det ett tag innan det lossnade för er?

– Yeah, I viss mån. Det var ju givet från början att det aldrig skulle vara enkelt att sälja in kombinationen stråkar och elektroniskt. Själva kände vi också att alla andra var synkade och hade koll på vad folk ville ha. Så visst dröjde det innan vi kunde gå från smått till stort. Även om nu succén både kom gradvis och på sitt vis är marginell.

– Men det är väl okej för jag antar att Clean Bandit är ett långsiktigt projekt?

– Definitivt, vi satsar fullt ut. Vi älskar alla det vi gör och är fokuserade. Vi kan skapa och vi vill vara de bästa vi kan vara.

Skriven 2014-11-24

print

Våra samarbetspartners