STATE OF SALAZAR – ett svenskt Toto?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Återväxten inom den slickade melodiösa rocken var länge långt ifrån god. Fast på senare år har inte minst Sverige visat framfötterna. Band som Eclipse, H.e.a.t och Work of Art har presenterat en ny ung generation musiker som har ruskat rosat liv i genren igen på internationell nivå. Men det slutar inte där. Malmöbaserade State of Salazar påminner oss alla om att framgångarna knappast varit en tillfällighet. Gensvaret på det hyllade debutalbumet All the Way överträffar redan alla förväntningar. Åtminstone från de initierade magasinen och webbsajterna.

– Ja, ingen av de som skrivit om skivan har gett oss mindre än åtta av tio i betyg, myser basisten Johannes Hansson och nämner sådant som Sweden Rock Magazine, brittiska rocktidningen Powerplay och specialsajten melodicrock.com som lysande exempel på detta.

Klaviaturspelaren Stefan Mårtensson inflikar emellertid att mainstreampressen dessvärre oftast ägnar sig åt att recensera musikstilen, snarare än musiken. Därför väljer alla i bandet att enbart ta de mer genrespecifika recensionerna på allvar. Fattas bara annat. För enligt Johannes har den glimten i ögat-attityd kvintetten hade från början övergått till något helt annat.

– Vi har väl alltid haft en tanke på att göra det här på vårt sätt, men vi har blivit allvarligare med tiden. Vi har börjat gilla den här typen av musik mer och mer. Från början visste vi inte ens om det fanns en publik för det här, men det gör det ju. Framförallt folk ute i Europa tar kontakt med oss.

– Jag tänkte väldigt mycket på tidiga Toto när jag hörde All the Way första gången?

– Ja, influenserna finns ju där. Det är inte avsiktligt, men det är mycket det vi lyssnat på även om vi har väldigt olika bakgrund. Men det är inte så att vi sagt “Det är det här vi strävar efter”.

Det faktum att akter som Journey, Queen och Survivor ochså nämns i pressmaterialet kommer säkert inte heller som en överraskning för någon. Däremot utgör förmodligen filmmusikkompositörer som Bill Conti och Vince DiCola, mannen bakom träningsmontaget i Rocky IV inte helt självklara namn i sammanhanget. Det är feelgoodmusik, menar Stefan, och uttrycker en önskan om att skriva något liknande.

– Ja, vi bara väntar på att Stallone ska ringa när han ska göra The Expendables 4, ha ha.

State of Salazar bildades 2010 medan alla i sällskapet fortfarande pluggade på Malmö Musikhögskola. Då fungerade bandet mest som en kompiskonstellation med avsikt att “pröva sig fram”. Två år senare släpptes den självproducerade ep:n Lost My Way, ett alster som snabbt spreds på nätet via sajter som Itunes och Spotify. Detta i sin tur ledde till att det hungriga italienska melodic rock-bolaget Frontiers tog kontakt i augusti 2012, och resten är som det heter historia.

– Den första kontakten kom när vi fick ett mail med ett kontrakt, berättar Johannes. Det stod “Hej, vill ni göra en fullängdare med oss, och i så fall; har ni material till det?”. Det hade vi ju inte, men det tänkte vi fixa.

– Ni har ju i skrivit allt själva och producerat tillsammans med lokale producenten Markus Nilsson (Royal Republic). Var det aldrig tal om att ni skulle arbeta med någon annan utomstående?

– Nej, vi har haft full ansvarsfrihet. Frontiers ville bara godkänna slutresultatet och vara med och välja låtar, så de var väldigt tillmötesgående. För dem var vi ju någon form av rookies, så vi fick bara göra vår grej.

– På tal om det så fick ni göra just det live för första gången i maj?

– Det var på Frontiers egen rockfestival i Milano då vi var öppningsakt. De plockade in hela sin arsenal av band. Det var helt enormt, vi har aldrig varit med om något liknande. Det var väldigt gemytligt, publiken var otroligt hängiven. Så det var roligt att vi fick göra vår första offentliga spelning där.

– Det låter ju väldigt positivt. Jag antar att ni ser det här som ett långtidsprojekt?

– Ja, så länge det går så här bra finns det ingen anledning att blåsa av. Man blir väldigt charmad av responsen, det blir en drivkraft för att fortsätta.

Skriven 2014-09-02

print

Våra samarbetspartners