FRANKENWEENIE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Monsterstopmotion. USA, 2012
Regi: Tim Burton
Originalröster: Catherine O'Hara, Martin Short, Martin Landau, Charlie Tahan, Atlicus Shaffer
(Disney)

BETYG: FYRA

Tim Burton återupplivar här sin första film, den 30 min långa svartvita hyllningen till Frankenstein “Frankenweenie” från 1984. Fast istället för riktiga skådisar har Tim Burton denna gång valt stop-motiontekniken som han tidigare har använt sig av i Corpse Bride och den Henry Selickregisserade A Nightmare Before Christmas.

Historien är ju som sagt en homage till framför allt Mary Shellys Frankenstein men även andra “monster”-karaktärer känns igen. Den handlar om den unge pojken Viktor och hans hund Sparky som är ett oskiljaktigt par. En dag mitt under en baseball match blir Sparky överkörd. Viktor blir förståss förkrossad. Men i skolan lär han sig lite av elektricitetens hemligheter och beslutar sig för att få liv i Sparky igen. Och självklart lyckas ju det men andra killar ser det och nu vill de få liv i sina gamla och döda husdjur…

Som sagt alla gamla diggare av de klassiska svart/vita monsterfilmerna från 30- och 40-talet får sig här en härlig nostalgitripp och har man inte upptäckt dessa gamla klassiker väcks säkert intresset till liv.

Och vem har sagt att detta är en barnfilm??? 😉

Bland bonusmaterialet på Blu-rayn återfinns orignalet från 1984 samt 1 kortfilm med Sparky och lite till.

Skriven 2013-05-18

print

Våra samarbetspartners