PINK CREAM 69, Ceremonial (Frontiers/Cosmos)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gamla rockkämpar dör aldrig, de bara tynar bort och dör. Fast inte Pink Cream 69 förstås. Hela sex år har förflutit sedan förra albumet, det vitsigt betitlade comebackalstret In10sity såg dagens ljus, och utan att nu gå händelserna i förväg, så rockar de på på ett icke oävet sätt, för att nu travestera Markoolio.

Tjugosex år in i karriären har de nämligen gjort ett album som för all del inte kommer att förändra (rock)världen, men som ändå bör få alla fans att nicka godkännande. Inte minst öppningen med Land Of Confusion är ett uppenbart argument för detta. Här riffas det tungt, och helheten som sådan balanserar på gränsen till smått episka kvaliteter. Ekona från sjuttiotalet lyser onekligen igenom tydligast här och i ytterligare några spår, typ Big Machine och I Came To Rock.

Exempel på åttiotalets mer hårfagra metal demonstreras i nästan skamlöst popiga Wasted Years och Special, två sånger som visar att melodikänslan inte övergivit tyskarna. Metalheadsen lär väl inte direkt jubla över det här, men melodic rock-fansens respekt lär säkert förbli intakt. Med rätta måste jag säga.

Enligt producerande basisten Dennis Ward utgör Ceremonial ”ett firande av allt musikstilar vi växte upp med, oavsett var vi har gjort på sista tiden.” Med andra ord, take it or leave it, och för egen del väljer jag gärna det förstnämnda. Det här är en får jag säga oväntat stark sångsamling som växt för varje lyssning hittills.

Skriven 2013-01-23

print

Våra samarbetspartners