Rasism – dags att börja hushålla med ett missbrukat begrepp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det har blivit dags att föra tillbaka begreppet rasism till sitt sanna ursprung. Jag är förvisso medveten om att timingen för detta blygsamma upprop kunde varit bättre såhär i kölvattnet efter kontroverserna med Lilla hjärtat, Lena Adelsohn Liljeroths tårtätande, Tintin och pensionerade sportjournalisten Bosse Hansson. Ändå känns det som om det är nödvändigt att sansa debatten, rensa upp i den verbala bråten och sätta sig ner och fundera på vad som egentligen åsyftas med ordet ifråga. Detta kan tyckas vara ett onödigt grundläggande påpekande, men låt mig friska upp minnet genom att citera Nationalencyklopedin lite löst. För vad det handlar om är “uppfattningen om att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken)” med allt vad det sedan för med sig av fördomar, diskriminering och förhastade slutledningar.

Detta tycks oroväckande många debattörer ha glömt. Väldigt länge har uttrycket använts på ett milt sagt vårdslöst sätt. Få torde ha glömt Centrum mot rasisms antipatier mot glassen Nogger Black då en kampanj på skattebetalarnas bekostnad drevs mot en lakritsglass. Ett skrattretande exempel, som är lätt att göra sig lustig över naturligtvis. Ändå vill jag verkligen inte raljera här. Däremot vill jag göra en poäng. För samtidigt finns åtskilliga andra och viktigare frågor som gått i stå på grund av att vissa individer kidnappat dem och plockat fram rasistkortet när det egentilgen bara handlat om balanserade förslag och skulle jag vilja påstå sunt förnuft.

Ta bara det här med den numera döda frågan om språktest, som inte minst Miljöpartiet gjort ett stort rasistnummer av. Få torde kunna protesxtera mot att utomeuropeiska invandrare i sina bästa år har svenskkunskaper som i många fall är minst sagt bristfälliga. Detta trots att de genomgått sin SFI-utbildning. Många kan inte ens föra en enkel konversation trots att de bott här i decennier. Borde vi då inte kunna vara överens att något radikalt måste göras? Tydligen inte. Istället är det huvudet i sanden som gäller och i slutänden gnäll på arbetsgivare som inte låter de här människorna komma in på arbetsmarknaden.

På samma sätt har frågan om hälsoundersökning för alla nyanlända ältats och gjorts till en rasism- och diskrimineringsfråga när det i själva verket handlar om att skydda allas liv och lem – inklusive de asylsökande själva – och hindra både utrotade och nya sjukdomar från att få fäste här i landet. Dessa exempel visar hur absurd debatten allt som oftast blir när invandrarfrågor ska debatteras i det här landet. Man ser inte skogen för alla träden och vägrar se kärnfrågan. Allt för att undvika att ta itu med grundproblemet och slippa en eventuell konflikt med de som uppenbarligen i värsta fall kan se rasism till och med i en lakritsglass.

Sedan ska naturligtvis ingen diskrimineras. Att särbehandlas på krogen och liknande är förkastligt och ska självklart kosta ansvarig på aktuellt etablissemang dyrt. Fast med detta sagt har jag full förståelse för att vissa tycker det sticker i ögonen när någon som avvisats inträde på ett diskotek tilldöms fem, tio gånger så mycket i ersättning som någon som misshandlats rent fysiskt. Det måste finnas rimliga proportioner i det här avseendet.

Sedan att höga SD-medlemmar och kreti och pleti ur deras fanskara bör få äta upp både sina stupida ord och handlingar är givet, särskilt höga politiker har ett ansvar att hålla samtalstonen på en civiliserad nivå. Men när samtidigt ingen aldrig riktigt vågar sätta tummen på det faktum att inte så få nysvenska invånare med ursprung i Mellanöstern är grava antisemiter vill jag sparka bakut. Grova fördomar och befängda konspirationsteorier präglar uppenbarligen mångas världsbild. Men i den svenska debatten målas detta upp som enstaka företeelser. Så är dock inte alls fallet. Det finns det alldeles för många exempel på. Hur vore det med lite grundläggande utbildning kring demokratins innebörd och allas lika värde till alla nyanlända från i första hand diktaturer redan på flyktingförläggningen? De som sedan inte respekterar den värdegrunden bör bedömas lika hårt som “våra” etniskt svenska rasister.

Det har helt enkelt blivit dags att inse att rasismen kommer i alla dess skepnader och agera därefter. Våga se helheten även om en del blir kränkta och ägna tiden och energin åt att förebygga och bestraffa de riktiga övergreppen istället för att fokusera på fernissa och hjärnspöken som en medvetet provocerande tårta, ett förlegat seriealbum och en uppenbart välmenande barnsaga.

skriven 2013-01-07

print

Våra samarbetspartners