RITA ORA står för årets musikaliska sagosuccé

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Somliga har mer flyt än andra. Fråga bara Rita Ora. Under året har hon haft tre förstaplaceringar på den brittiska topplistan, agerat förband till Coldplay och sålt platina med sitt debutalbum Ora. Men inte nog med det. Innan dess fick ingen mindre än Jay-Z upp ögonen för henne några år tidigare, så att hävda att tjugotvååringen lever i en galen tid är knappast något överdrift.

– Nej, allt har varit helt fantastiskt hittills, kommenterar hon per telefon från Austin, Texas. Jag trodde jag skulle få uppleva något sådant här och njuter av varenda ögonblick. Det är så att jag knappt kan tro att det händer på riktigt.

Sångerskan är dock mycket väl medveten om att en del av uppmärksamheten kring henne har sitt ursprung i relationen med Jay-Z. Allt förändrades i samband med att hon satte sin signatur på kontraktet med hans Roc Nation. Fast samtidigt råder det ingen tvekan om att hon tycker att den egna debuten har sina kvaliteter också.

– Det är en väldigt bred och blandad skiva stilmässigt. Den har något för alla. Sedan berättar sångerna även om olika speciella aspekter av mitt liv, och det tycker jag är spännande. Det är roligt för mig att folk får lära känna den biten av mig också.

Rita berättar att Ora tog två år att göra, vilket delvis berodde på att hon inte riktigt visste vad hon skull säga med texterna från början. Många känslor roterade i bakhuvudet. Berättelser från familjens flykt från krigets Kosovo strax efter hennes födsel påverkade henne fortfarande, och allt skulle sorteras och formuleras på rätt sätt. Samtidigt samarbetade sångerskan med idel kända namn såsom Black Eyed Peas will.i.am, The Dream och norska producentteamet Stargate, och detta bidrog också till att processen drog ut på tiden.

– Yeah, men så var de naturligtvis också otroligt duktiga allihopa. Fast det var viktigt för mig att inte arbeta med dem bara för att de var berömda. Om jag ska jobba med folk måste de verkligen fokusera på vad de är där för att göra. Att bygga upp vänskapen genom arbetet var det viktigaste för mig. Annars hade det varit helt omöjligt för mig att göra det här.

Rita må bara vara tjugotvå, men hon är redan en rutinerad veteran i musikbranschen. Hennes första break kom som femtonåring när Craig David fick upp ögonen för henne. Rita provsjöng egentligen för R & B-sångarens producent, men det var stjärnan själv som gav Rita en seriös chans att komma vidare på allvar.

– Han sade att han ville träffa mig. Med min mamma som sällskap naturligtvis. Sedan arbetade vi med varandra i två år.

– Och detta i sin tur ledde till att Roc Nation upptäckte dig?

– Inte precis. Jag brukade sjunga i en bar, men ingen talangscout ville ha mig. Däremot blev publiken gradvis större, så det började surras om mig en del i London. Tydligen hörde Jay-Z talas om mig, och det var då jag fick ett samtal från Roc Nation. Nu kan man ju tycka att jag hade tur när det hände, men jag ser det mer som att jag hittade ett fönster för det jag gör. Det är så härligt att få göra det jag vill, och ha kontroll över det.

– Men samtidigt har jag läst att du är ganska försiktig med att betona din egen förmåga. Du är inte så mycket för att framhäva dig själv?

– Nej, jag försöker inte vara “någon”. Jag vill bara göra min grej och är inte ute efter att förställa mig för någon annan.

– Fast det kan väl vara svårt att behålla fötterna på jorden ändå?

– Ja, men jag tror allt handlar om familjen. Du måste hålla familj och vänner nära dig. Samtidigt gäller det att ha kul med alltihopa. Det är enda sättet att göra det på. Sedan kan man mycket väl partaja hur mycket som helst också bara man inte glömmer att man måste arbeta dagen efter.

Skriven 2012-10-16

print

Våra samarbetspartners